Fokus

Jutjub uklonio snimke sa kanala Žaira Bolsonara u kom su širene dezinformacije o koronavirusu

Komentari

Autor: BBC

22/07/2021

-

10:15

Jutjub uklonio snimke sa kanala Žaira Bolsonara u kom su širene dezinformacije o koronavirusu
Žair Bolsonaro - Copyright Tanjug AP/Nelson Antoine

veličina teksta

Aa Aa

Nekoliko video snimaka koji su postavljeni na zvaničnom kanalu predsednika Brazila Žaira Bolsonara uklonjeni su sa platforme Jutjub, jer su u njima širene dezinformacije o koronavirusu, saopštila je ta kompanija.

Odluka nije, kako se navodi, zasnovana na ideologiji ili politici, već na pravilima o sadržaju. Od početka pandemije, brazilski predsednik je govorio protiv lokdauna, maski ili vakcinacije, piše BBC.

Predsednička kancelarija nije komentarisala ovu odluku Jutjuba, koja se ukupno odnosi na 15 snimaka, prenose lokalni mediji. 

Njegov kanal sadrži nedeljna nacionalna obraćanja, kao i razgovore sa ministrima oko niza pitanja, od čega su neki uživo prenošeni na tom kanalu.

Prema pisanju lista "O Globo", jedan snimak prikazuje Eduarda Pazuelja, bivšeg ministra zdravlja, koji upoređuje koronavirus sa sidom.

"Post-HIV pandemija, HIV nastavlja da postoji. I dalje postoje oni koji su zaraženi, većina je lečena i život ide dalje", rekao je on.

Unsplash

 

Na drugom snimku, brazilski lekar preporučuje hidroksihlorkin i ivermektin za lečenje obolelih od kovida 19. Jutjub navodi da ne dozvoljana na svojoj platformi sadžaj koji promoviše neku od ove dve supstace kao efikasan tretman.

Takođe se navodi i da njihova pravila zabranjuju snimke u kojima se navodi da maske ne pomažu u sprečavanju širenja virusa.

Inače, ovo nije prvi put da se brazilski predsednik suočio sa uklanjanjem online sadržaja jer krše pravila. Prošle godine su Tviter i Fejsbuk skinuli snimke Bolsonarovog proteska protiv mera socijalnog distanciranja, tvrdeći da će veliki broj slučajeva koronavirusa da učini Brazil imunim na kovid.

Tokom pandemije Brazil je jedno od najvećih žarišta koronavirusa. Na trećem je mestu po ukupnom broju obolelih sa preko 19 miliona slučajeva. Preminulo je više od pola miliona ljudi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet