Fokus

Talibani sprečavaju žene da odlaze u inostranstvo kako bi studirale

Komentari

Autor: Tanjug

28/08/2023

-

11:25

Talibani sprečavaju žene da odlaze u inostranstvo kako bi studirale
Tanjug/AP/Ebrahim Noroozi - Copyright Tanjug/AP/Ebrahim Noroozi

veličina teksta

Aa Aa

Talibani u Avganistanu sprečavaju žene koje odlaze iz zemlje da bi studirale u inostranstvu, a prošle godine su zabranili ženama da studiraju u zemlji, zbog čega su one jedinu nadu videle u studiranju na nekom univerzitetu van države, piše BBC.

Jedna od studentkinja kaže da je dobila stipendiju za studiranje na Univerzitetu u Dubaiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) od emiratskog milijardera biznismena šeika Khalafa Ahmada Al Habtora.

Prema pisanju BBC-a ukupno 100 žena je dobilo stipendiju, od kojih su neke uspele da otputuju, dok neke nisu, iako su bile u muškoj pratnji što je obavezno za žene.

"Kada su talibanski zvaničnici na aerodromu videli naše karte i studentske vize, rekli su da devojkama nije dozvoljeno da napuste Avganistan sa studentskim vizama. Tri devojke koje su imale mahram (mušku pratnju) bile su u avionu, ali zvaničnici iz ministarstva za poroke i vrline su ih skinuli iz aviona", rekla je jedna od studentkinja koja nije uspela da ode u UAE.

Univerzitet u Dubaiju i šeik Al Habtur potvrdili su da su devojke zaustavljene, a Al Habtur je objavio video poruku na engleskom na Tviteru u kojoj kritikuje talibanske vlasti, rekavši da su muškarci i žene jednaki pod islamom.

Ova najnovija akcija Talibana izazvala je zgroženost među grupama za ljudska prava i diplomatama, a uprkos opasnostima, avganistanske žene su organizovale mnoge proteste, ali nisu mogle da promene politiku vladajućih talibana. Talibani nisu dali nikakvo saopštenje ili pojašnjenje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet