Fokus

Slučaj "rukavice Majkla Džeksona" - Velika Britanija uvela sankcije potpredsedniku Ekvatorijalne Gvineje

Komentari

Autor: Fonet

22/07/2021

-

18:11

Slučaj "rukavice Majkla Džeksona" - Velika Britanija uvela sankcije potpredsedniku Ekvatorijalne Gvineje
Majkl Džekson - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Velika Britanija uvela je danas sankcije potpredsedniku Ekvatorijalne Gvineje Teodoru Obijangu Mangueu, zbog trošenja miliona dolara na luksuzne palate i privatne avione, kao i 275.000 dolara plaćenih za rukavicu prekrivenu kristalima koju je nosio pokojni “kralj popa” Majkl Džekson.

Šef britanske diplomatije Dominik Rab izjavio je da je Mangue učestvovao u "koruptivnim ugovornim aranžmanima i tražio mito, kako bi finansirao raskošan život, uz zvaničnu platu ministra".

profimedia

 

 

London tvrdi da je Mangue palatu u Parizu platio 100 miliona dolara i da je za 38 miliona dolara kupio privatni mlaznjak, kao i jahtu i nekoliko desetina automobila, poput “Ferarija”, “Bentlija” i “Aston Martina”.

Mangueov otac je predsednik Ekvatorijalne Gvineje Teodoro Obijang Nguema Mbasogo, koji je vojnim pučem došao na vlast 1979. godine, 11 godina pošto je bivša španska kolonija postala nezavisna.

Prema podacima Svetske banke, Ekvatorijalna Gvineja je bogata naftom, ali više od 76 odsto stanovništva živi u siromaštvu, navodi Rojters.

Komentari (0)

Svet