Fokus

Sve više se priča o mogućem sastanku Putina i Kima: Čime bi Moskva i Pjongjang mogli da "trguju" u novom savezu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, Aljazira, AP

06/09/2023

-

18:00

Sve više se priča o mogućem sastanku Putina i Kima: Čime bi Moskva i Pjongjang mogli da "trguju" u novom savezu
Sve više se priča o mogućem sastanku Putina i Kima: Čime bi Moskva i Pjongjang mogli da "trguju" u novom savezu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Planovi severnokorejskog lidera Kim Džong Una da poseti Rusiju ovog meseca izazvali su zabrinutost kod SAD i njenih saveznika. Naime, prema navodima američkih zvaničnika, dvojica lidera planiraju da razgovaraju o mogućnosti da Severna Koreja obezbedi Moskvi oružje i podrži rat u Ukrajini. Upravo ovakav dogovor, kako pišu svetski mediji, mogao bi da izazove veoma oštre reakcije, i to pre svega kod Amerikanaca.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džejk Salivan rekao je da Moskva sada "traži bilo koji izvor gde može da pronađe robu poput municije". On je dodao da će SAD nastaviti da pozivaju Severnu Koreju da se pridržava javne obaveze da Rusiji ne isporučuje oružje koje će služiti za ubijanje Ukrajinaca.

"Ne mogu da spekulišem o motivima Severne Koreje. Mogu da kažem da snabdevanje Rusije oružjem za napade na silose sa žitom i drugu infrastruktruru u velikim gradovima kako ulazimo u zimski period, neće dobro da se odrazi na Severnu Koreju. Platiće cenu za to. Uveli smo specifične sankcije Pjongjangu kako ne bi postao izvor oružja za Rusiju", rekao je Salivan. 

Tanjug/AP/Andrew Harnik

 

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost SAD Adrijen Votson izjavila je u ponedeljak da je moguće da Putin i Kim planiraju sastanak, a "Njujork tajms" je citirao neimenovane američke i savezničke zvaničnike koji su naveli da Kim planira da jako brzo otputuje u Rusiju i sastane se sa Putinom.

Upitan da li može da potvrdi ove informacije, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da ne može i da nema šta da kaže ovim povodom, navodi Rojters.

U svakom slučaju, ovaj susret, ukoliko bi do njega došlo, mogao bi da ima "više nijansi" u daljim odnosima Rusije i Severne Koreje. Svakako ono što je na površini, i očiglednije je, to je sama činjenica da su Moskvi potrebne municija i artiljerijske granate za dalji tok rata u Ukrajini, dok sa druge strane, Pjongjang toga ima mnogo.

Međutim, i Severna Koreja u ovom slučaju ne bi ostala "praznih ruku", jer su joj potrebni novac i hrana. Na njenu lošu poziciju uticao je i prekid pregovora sa SAD 2019. godine, pa je na ovaj način zemlja postala izolovanija više nego ikada.

Međutim, ono što se "nalazi ispod površine" je to da bi ovaj susret i sradnja zapravo mogli da utiču na dalje produbljivanje odnosa Moskve i Pjonjaga.

Dok se čini da je prioritet SAD ovog puta kraktoročan, i odnosi se isključivo na to da severnokorejsko oružje ne dođe do fronta u Ukrajini, otvara se i pitanje koje se ovog puta nalazi u pozadini: šta bi sve Severena Koreja dobila ukoliko proda svoje oružje Rusiji? BBC piše da sa Rusijom, koja je ovog trenutka u očajnoj situaciji, Kim bi mogao da izvuče visoku, novčanu cenu koja bi mu popirlično značila naročito u situaciji u kojoj se njegova zemlja nalazi već neko vreme.

Zajedničke vojne vežbe Rusije i Severne Koreje?

Da se u odnosima dveju zemalja "neško kuva" potvrđuje i vest da je južnokorejska obvaveštajna služba je u ponedeljak obavestila da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu predložio Rusiji, Kini i Severnoj Koreji da održe zajedničke pomorske vežbe, slične onima koje izvode SAD, Južna Koreja i Japan. 

"Zašto da ne, to su naše komšije. Stara ruska izreka je: ne biraš komšije i bolje je živeti sa komšijama u miru i slozi", prenela je njegove reči agencija Interfaks.

Međutim, ruski ambasador u Severnoj Koreji Aleksandar Macegora rekao je u subotu agenciji TASS da nije upoznat sa bilo kakvim planovima da Severna Koreja učestvuje u trilateralnim vojnim vežbama sa Kinom i Rusijom, ali da bi to bilo "prikladno" u svetlu vežbi koje predvode SAD u tom regionu.

Rusija već izvodi zajedničke vežbe sa Kinom. Šojgu je rekao da ruski strateški bombarderi patroliraju sa svojim "kineskim kolegama". Obaveštajna agencija Južne Koreje izvestila je parlament i da je Šojgu navodno predložio tu ideju tokom razgovora sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom krajem jula.

Tanjug AP/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

 

Inače, Severna Koreja sama sprovodi vežbe. Naime, izvršila je brojne nuklearne probe i testirala je razne rakete poslednjih godina, ali je izbegavala obuku sa stranom vojskom, piše AP.

Međutim, BBC navodi da bi svakako najavljena saradnja Severne Koreje i Rusije u vidu prodaje oružja, mogla da utiče na to da Kim tim novcem obezbedi i naprednu tehnologiju oružja ili da uloži u znanje, koje bi mu pomoglo da napravi napredak u svom programu nuklearnog oružja. 

Naučni saradnik na Azijskom insitutu za političke studije Jang Uk u razgovoru za britanski javni servis kaže da čak i ako Rusija ne proda oružje Severnoj Koreji, svakako može da finansira ovaj nuklearni program.

"Ako Rusija pruži naftu i hranu, može da oživi privredu Severne Koreje što bi zauzvrat moglo da ojača severnokorejski sistem naoružanja. To bi za njih bio dodatni izvor prihoda koji do sada nisu imali. Oko 15 godina je građena mreža sankcija protiv Severne Koreje kako bi se sprečila da trguje oružjem za masovno uništenje. Bliskom sardnjom sa Rusijom, koja je član Saveta bezbednosti UN, mogao bi da se obezbedi kolaps ovog sistema", kaže on.

Kolike zalihe Severna Koreja može da isporuči Rusiji?

Severna Koreja ima velike zalihe municiije, ali Du Hieogn Ča, analitičar seulskog Instituta za političke studije Asan, sumnja da bi mogla brzo da pošalje znatne količine u Rusiju, jer je zbog uske kopnene veze između dve zemlje limitiran železnički saobraćaj kojim bi se ono dopremilo, piše Al Jazeera.

On objašnjava i da bi kupovina municije od Severne Koreje bila kršenje rezolucija UN protiv ove zemlje, koje podržava i sama Rusija. Ovim rezolucijama se zabranjuje bilo kakva trgovina oružjem sa izolovanom zemljom.

Međutim, nezavisno od toga, zbog samog rata koji traje više od godinu dana i zbog toga što se suočava sa međunarodnim sankcijama, Rusija traži oružje od drugih zemalja koje su na neki način sankcionisena, upravo kao što je i sama Severna Koreja.

Putovanja oklopnim vozom

U svakom slučaju, pošto nema zvaničnih oglašvanja, prema pisanju BBC-ja, i dalje je upitno hoće li i kada tačno doći do sastanka dvojice zvaničnika. Naime, Kim ne napušta Severnu Koreju tako često je na putovanja u inostranstvo gleda kao na potencijalnu opasnost. 

Na poslednjim međunarodnim putovanjima – u Hanoj da se sretne sa američkim predsednikom Donaldom Trampom u februaru 2019. i Putinom u Vladivostoku u aprilu 2019 – koristio je oklopni voz. Put do Hanoja trajao je dva dana kroz Kinu.

Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

 

Nejasno je u kojoj meri su ruski i severnokorejski lideri planirali da njihov sastanak bude privatan, ali je moguće da se SAD nadaju da bi objavljivanjem informacije o tom potencijalnom susretu uplašile Kima i tako osujetile i njegovo održavanje i eventualni dogovor o isporukama oružja.

Međutim, Bernard Lu profesor Škole za međunarodne studije Rajaratnam u Singapuru, ne misli da Kim imao mnogo prostora za pomeranje.

"S obzirom na izveštaje o vojnim vežbama tri zemlje, bilo bi teško otkazati ovakve događaje, a da se svi ne osete posramljeno," dodaje Lu.

Deo američke strategije od ruske invazije na Ukrajinu je objavljivanje obaveštajnih podataka u pokušaju da spreče sklapanje dogovora, podseća BBC. bSeverna Koreja i Rusija su do sada negirale svaku sugestiju da teže sporazmu o trgovini oružjem. Ni jedni ni drugi verovatno neće želeti da ovaj dogovor bude javan.

Komentari (0)

Svet