Fokus

SAD, zemlje Bliskog istoka i EU potpisale sporazum o međusobnoj pomorskoj i železničkoj infrastrukturi

Komentari

Autor: Tanjug

09/09/2023

-

18:19

SAD, zemlje Bliskog istoka i EU potpisale sporazum o međusobnoj pomorskoj i železničkoj infrastrukturi
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

SAD, zemlje Bliskog istoka i EU potpisale su sporazum o međusobnom povezivanju putem mreže železničkih i morskih puteva, kako bi odgovorile na povećanje kineskog uticaja u regionu Bliskog istoka.

Kako prenosi Blumberg, SAD od početka godine vode suptilne pregovore sa Indijom, Saudijskom Arabijom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) i Izraelom, a plan je da se zemlje Bliskog istoka međusobno povežu železnicom, kao i sa Indijom i istočnim delom EU preko pomorskih puteva.

''Ovo je regionalna investicija od velikog značaja'', rekao je američki predsednik Džozef Bajden tokom samita zemalja G20 u Nju Delhiju, nakon čega se zahvalio saudijskom princu prestolonasledniku i de fakto lideru Mohamedu bin Salmanu i indijskom premijeru Narendri Modiju.

Ekonomski koridor Indija-Bliski istok-Evropa će integrisati železničke linije i lučke veze od Indije do Evrope, preko UAE, Saudijske Arabije, Jordana i Izraela, što će dovesti do bržeg tranzita robe, navodi agencija i dodaje da će taj projekat razviti energetsku infrastrukturu i omogućiti proizvodnju i transport hidrogenskog goriva u sve partnerske zemlje, kao i da će uključiti novi podmorski kabl koji bi taj region povezao radi poboljšanja telekomunikacija i prenosa podataka.

SAD nisu navele rok za završetak ovog projekta, ali je Bajdenov viši savetnik Amos Hohštajn rekao da će se zemlje sastati u narednih 60 dana da o tome razgovaraju.

Američki zvaničnici odbacili su ideju da se projekat odnosi na suzbijanje kineskog uticaja na tržištima u razvoju, ali jedan neimenovani francuski diplomata je rekao da postoji konkurencija sa kineskom inicijativom Pojas i put i da to nije nužno loša stvar.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je ocenila da će železnička veza koja bi bila uspostavljena u okviru projekta poboljšala trgovinske veze EU i Indije za 40 odsto.

Tradicionalne američke saveznice UAE i Saudijska Arabija pristupile su BRIKS-u.

SAD i EU poslednjih godina pokušavaju da se suprotstave inicijativi predsednika Kine Si Đinpinga Pojas i put, u okviru koje je Kina finansirala izgradnju infrastrukture u zemljama u razvoju.

Kina je pored toga ojačala veze sa zemljama Bliskog istoka, posredujući u pomirenju Irana i Saudijske Arabije ranije ove godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet