Fokus

Pelosi: Tražiću reizbor idućeg novembra

Komentari

Autor: Tanjug

08/09/2023

-

23:44

Pelosi: Tražiću reizbor idućeg novembra
Tanjug/AP/Evan Vucci - Copyright Tanjug/AP/Evan Vucci

veličina teksta

Aa Aa

Bivša predsednica Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi izjavila je danas da će tražiti ponovni izbor sledećeg novembra tu funkciju.

Pelosi je prva žena u istoriji SAD koja je bila predsednica Predstavničkog doma. Prvi put je izabrana u svom okrugu u San Francisku 1987. godine, pre nego što je tokom dva mandata bila predsedavajuća od 2007. do 2011. i od 2019. do 2023.

Vodila je demokrate u Predstavničkom domu dve decenije pre nego što je napustila mesto lidera nakon što su republikanci osvojili većinu u Predstavničkom domu na prošlogodišnjim izborima. Odluka Pelosi da se ponovo kandiduje sigurno će ponovo pokrenuti debatu o starosti američkih političkih lidera, objavio je BBC.

"Sada smo više nego ikad potrebni našem gradu da unapredimo vrednosti San Franciska i naš razvoj", napisala je Pelosi na platformi Tviter.

Pelosi je istakla da se kandiduje za reizbor da bi pokazala da se Amerika bori za slobodu i pravdu. Ona je u velikoj meri zaslužna za usvajanje zakona o zdravstvenoj zaštiti za vreme bivšeg predsednika Baraka Obame, kao i zakona o infrastrukturi i klimatskim promenama pod sadašnjim predsednikom Džozefom Bajdenom.

Pelosi je podnela ostavku kao lider demokrata nakon što su republikanci "za dlaku" ponovo preuzeli Predstavnički dom na prošlogodišnjim izborima, a Kevin Makarti je izabran za predsednika nakon dugog procesa.

Američki predsednik Džozef Bajden će imati 81 godinu kada bude tražio reizbor sledeće godine, dok će njegov najverovatniji protivnik - bivši predsednik Donald Tramp - imati 78 godina.

U međuvremenu, mnogi su se pitali da li bi republikanski senator Mič Mekonel (81) trebalo da se povuče nakon što se drugi put potpuno blokirao za nešto više od mesec dana na medijskom događaju prošle sedmice.

Ankete pokazuju da većina Amerikanaca, odnosno oko tri četvrtine,  favorizuje uvođenje starosnih granica za zvaničnike u Beloj kući i Kongresu. Otprilike isti procenat građana navodi da su zabrinuti da bi Bajdenove godine mogle da utiču na njegovu fizičku i mentalnu sposobnost, objavio je CNN.

Komentari (0)

Svet