Fokus

Širom Izraela održani protesti protivnika reforme pravosuđa

Komentari

Autor: Tanjug

09/09/2023

-

23:18

Širom Izraela održani protesti protivnika reforme pravosuđa
Tanjug/AP/Ariel Schalit - Copyright Tanjug/AP/Ariel Schalit

veličina teksta

Aa Aa

Širom Izraela večeras su održani protesti protiv reforme pravosuđa uoči zasedanja Visokog suda pravde koji će u utorak razmatrati zakon koji je usvojila vladajuća koalicija. Ovaj predlog zakona podrazumeva oduzimanje pojedinih nadležnosti Vrhovnom sudu.

Aktivisti su marširali ulicom Kaplan u Tel Avivu sa velikim crvenim transparentom na kojem je pisalo "Vrhovni sud je Vrhovni", preneo je "Džeruzalem post". 

Organizatori tvrde da je na stotine hiljada demonstranata učestvovalo na skupovima širom zemlje. Marševi su održani ranije tokom dana na severu Izraela, gde je završeno trodnevno putovanje u Tel Haju.

Demonstranti u Beršebi održali su uveče završni protestni marš na jugu zemlje koji je počeo nešto posle podne. Na skupu su učestvovali lideri beduinske zajednice.

Predviđeno je da govore bivši lider Hatnua Cipi Livni i bivši ministar odbrane Moše Jalon.

Prema vladinim reformama, političari će imati dominantnu ulogu u izboru sudija i omogućiće parlamentu - Knesetu - da poništava presude Vrhovnog suda prostom većinom i u potpunosti ukloni neke zakone iz sudske revizije.

Kritičari kažu da ovo ugrožava politički sistem kontrole i ravnoteže, jer Izrael nema ustav, već samo parlament koji kontroliše vladajuća koalicija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet