Fokus

Desetine hiljada protivnika reforme pravosuđa u Izraelu okuplja se oko parlamenta

Komentari

Autor: FoNet

23/07/2023

-

15:29

Desetine hiljada protivnika reforme pravosuđa u Izraelu okuplja se oko parlamenta
Tanjug/AP/Ohad Zwigenberg - Copyright Tanjug/AP/Ohad Zwigenberg

veličina teksta

Aa Aa

Desetine hiljada demonstranata, posle četvorodnevnog marša, okupljaju se danas oko izraelskog parlamenta, Kneseta, u Jerusalimu uoči glasanja o reformama pravosudnog sistema kome se mnogi protive, javlja BBC.

Istovremeno, uoči ključnog glasanja u ponedeljak, premijer, Benjamin Netanjahu, glavni zagovornik promene zakona, primljen je hitno u bolnicu zbog ugradnje pejsmejkera.

Prema prvim informacijama iz bolnice operacija je prošla "glatko" bez situacija koje bi ugrožavale život premijera. Iako se očekuje brz izlazak iz bolnice Netanjahuova putovanja u Tursku i na Kipar su odložena. Glasanje o promenama zakona očekuje se u ponedeljak i Netanjahu bi trebalo da mu prisustvuje.

Tanjug/AP/Ohad Zwigenberg

 

Izraelska vlada suočava se sa mogućim otporim, zakonu i promenama kojima se oduzimaju određene slobode pravosudnom sistemu, i van političkih krugova jer su protiv javno istupili četiri bivša načelnika generalštaba i destine visokih oficira.

Usvajanje promena nailazi otpor i među vojnim rezervistima, čije se najveće udruženje "Braća po oružju" koje ih okuplja više od 10.000 rezervista, izjasnilo protiv zakona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet