Fokus

UNODC: Proizvodnja i trgovina metamfetamina raste

Komentari

Autor: Tanjug

10/09/2023

-

11:55

UNODC: Proizvodnja i trgovina metamfetamina raste
UNODC: Proizvodnja i trgovina metamfetamina raste - Copyright Tanjug AP/Felipe Dana, File

veličina teksta

Aa Aa

Proizvodnja i šverc metamfetamina u Avganistanu i okolnim zemljama skočila je poslednjih godina, u okolnostima kada talibani tvrde da su suzbili trgovinu heroinom otkako su preuzeli vlast, navodi se u izveštaju Ujedinjenih nacija.

"Porast trgovine metamfetaminom u Avganistanu i regionu ukazuje na značajnu promenu na tržištu nelegalnih droga i zahteva našu hitnu pažnju", saopštila je danas Kancelarija UN za borbu protiv droge i kriminala (UNODC).

Talibani, koji su preuzeli vlast u avgustu 2021, doneli su u aprilu naredne godine mere za zabranu proizvodnje narkotika u Avganistanu, najvećem svetskom proizvođaču opijuma, prenosi Rojters.

Talibanski zvaničnici tvrde da njihove bezbednosne snage suzbijaju avganistanske uzgajivače maka i da uništavaju useve.

Tanjug AP/Anja Niedringhaus, File

 

Iako je trgovina heroinom usporila, navodi UNODC u saopštenju, trgovina kristalnim metom se "intenzivirala od zabrane".

Zaplena metamfetamina u Avganistanu i okolini skočila je 12 puta za poslednjih pet godina do 2021. Između 2019. i 2022. godine, susedne zemlje kao što su Iran i Pakistan su takođe prijavile povećane zaplene. 

Zemlje poput Francuske i Australije koje su krajnje odredište za ovakve isporuke, prijavile su da su zaplenile metamfetamin koji verovatno potiče iz Avganistana.

Uspon je podstaklo otkriće da efedra rasprostranjena, divlja biljka u Avganistanu lokalno poznata kao "oman" - može da se koristi umesto jednog od ključnih sastojaka droge: efedrina.

Tanjug AP/Rahmat Gul, File

 

UNODC je saopštio da je veći deo metamfetamina iz Avganistana napravljen od sastojaka prekursora koji se nalaze u nekim lekovima za prehladu i grip.U saopštenju se navodi da količine efedre, potrebne za proizvodnju droge, kao i rizik od propadanja useva ukazuju da proizvodnja u Avganistanu ne zavisi samo od biljke. 

"Lekovi za prehladu i industrijske hemikalije su efikasnije i isplativije za proizvodnju metamfetamina i stoga predstavljaju daleko veću prijetnju", naveo je UNODC.

 

Komentari (0)

Svet