Fokus

Trka s vremenom u Maroku: Spasioci pretražuju razorena područja posle zemljotresa, raste broj žrtava

Komentari

Autor: Tanjug

10/09/2023

-

20:44

Trka s vremenom u Maroku: Spasioci pretražuju razorena područja posle zemljotresa, raste broj žrtava
Trka s vremenom u Maroku: Spasioci pretražuju razorena područja posle zemljotresa, raste broj žrtava - Copyright Tanjug AP/Mosa'ab Elshamy

veličina teksta

Aa Aa

Broj poginulih u snažnom zemljotresu koji je pogodio Maroko porastao je na 2.122, dok je 2.421 osoba povređena, javila je državna marokanska televizija.

U blizini epicentra spasioci se utrkuju sa vremenom kako bi došli do zarobljenih žrtava u udaljenim planinskim selima, preneo je Rojters.

Pripadnici vojske, policije i civilne odbrane stigli su tokom noći u ugrožena područja, a Marokanci su već drugu noć proveli na ulicama, preneo je Si-En-En (CNN). Mnoga sela u podnožju planine Visoki Atlas u blizini epicentra zemljotresa su izolovana i teško dostupna, što ometa spasilačke operacije.

Kralj Maroka Muhamed VI naredio je džamijama širom zemlje da u podne održe pogrebnu molitvu za poginule u zemljotresu. Zastave se vijore na pola koplja širom zemlje s obzirom na to da da je počela trodnevna nacionalna žalost.

Marokanci su juče pohrlili u bolnice i medicinske centre kako bi dali krv da bi pomogli povređenima.

profimedia

 

U epicentru zemljotresa registrovano je više naknadnih zemljotresa, a Evropsko-mediteranski seizmološki centar zabeležio je danas potres jačine 4,5 stepeni po Rihterovoj skali 77 kilometara jugozapadno od Marakeša.

Zemljotres se dogodio u planinskom lancu Visoki Atlas u Maroku nešto posle 23 sata u petak po lokalnom vremenu, na relativno maloj dubini od 18,5 kilometara, sa epicentrom 72 kilometra jugozapadno od Marakeša.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet