Fokus

Kimov put u Rusiju: 1.000 kilometara u oklopnom vozu koji mili 50 na sat i u kom služe francuska vina i sveže jastoge

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, Tanjug

11/09/2023

-

19:41

Kimov put u Rusiju: 1.000 kilometara u oklopnom vozu koji mili 50 na sat i u kom služe francuska vina i sveže jastoge
Kimov put u Rusiju: 1.000 kilometara u oklopnom vozu koji mili 50 na sat i u kom služe francuska vina i sveže jastoge - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Lider Severne Koreje Kim Džong Un je na putu ka Rusiji, gde će sa tamošnjim predsednikom Vladimirom Putinom razgovarati o, kako je saopšteno iz Kremlja, bilateralnim odnosima. Na put ka Vladivostoku Kim je pošao vozom otpornim na metke. U skladu sa dugogodišnjom tradicijom među severnokorejskim liderima, on će verovatno provesti više od 20 sati u lokomotivi koja će preći 1.180 kilometara i koja zbog svoje teške oklopne zaštite ide svega 50 kilometara na sat, piše BBC.

Voz je nazvan "Taeyangho", što je korejska reč za sunce i simbolična referenca na osnivača Severne Koreje Kim Il Sunga.

Tradiciju putovanja na velike udaljenosti vozom započeo je upravo Kim Il Sung, deda Kim Džong Una, koji je svojim vozom putovao u Vijetnam i istočnu Evropu. Za ove luksuzne vozove se kaže da ih dobro čuvaju  agenti koji skeniraju rute i nadolazeće stanice u potrazi za bombama i drugim pretnjama.

Kim Džong Unov otac Kim Džong Il, koji je vladao Severnom Korejom od 1994. do svoje smrti 2011, navodno je putovao vozom jer se plašio letenja. Poznato je da je Kim Džong Ilu trebalo deset dana da stigne u Moskvu 2001. kako bi održao sastanak sa Putinom.

Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan

 

Ruski vojni komandant Konstantin Pulikovski, koji je pratio bivšeg severnokorejskog lidera na putu 2001. godine, govorio je o njegovoj raskoši u svojim memoarima Orijent ekspres.

"Bilo je moguće naručiti bilo koje jelo ruske, kineske, korejske, japanske i francuske kuhinje", napisao je on.

On je podsetio da su živi jastozi transportovani do voza kako bi se obezbedila dostupnost svežih delikatesa, dok su kutije crnog vina iz Bordoa i Burgonje takođe dopremljene iz Pariza. Čak ni Putinov privatni voz "nije imao udobnost voza Kim Džong Ila", rekao je on.

Drugi bivši ruski diplomata Georgij Toloraja pisao je 2019. o svom iskustvu putovanja istim vozom iz 2001. godine. On se prisetio da su jela koja se smatraju delikatesima poput magarećeg mesa i morskih ušica, vrsta mekušaca, dopremljeni iz Pjongjanga. Votka "Russian Standard" je takođe bila uvek tu.

profimedia

 

U novembru 2009, konzervativni južnokorejski dnevnik Čosun Ilbo objavio je da je oklopni voz imao oko 90 vagona. Zeleno vozilo sa žutom prugom imalo je i konferencijske sale, prostorije za publiku i spavaće sobe, sa satelitskim telefonima i televizorima sa ravnim ekranom instaliranim za brifinge.

Kim Džong Un možda ne deli očev strah od letenja, jer je na nekoliko putovanja leteo svojim privatnim avionom ruske proizvodnje. Ali kada je poslednji put sreo  Putina u Vladivostoku na dalekom istoku Rusije 2019, verovatno da je to bio poslednji put da je Kim putovao u inostranstvo, takođe je stigao vozom. Zvaničnici su ga dočekali tradicionalnim prinosom hleba i soli.

profimedia

 

Pored vozova,  Kim je takođe viđen kako se kreće u drugim oblicima luksuznog prevoza koji predstavljaju oštar kontrast osiromašenom načinu života severnokorejskog naroda. Pošto je pohađao internat u Švajcarskoj, Kim Džong Unu nije strano letenje.

U maju 2018. godine obavio je svoj prvi međunarodni let otkako je preuzeo vlast, u kineski grad Dalijan da se sastane sa kineskim predsednikom Si Đinpingom.

U martu 2018, Kim je vozom otputovao u kinesku prestonicu Peking, ali je koristio svoju ličnu Mercedes Benz S-klasu da putuje unutar grada.

Državni mediji u Severnoj Koreji prikazali su lidera kako se vozi čamcima, podmornicom, autobusima, pa čak i ski liftom.

"Putin i Kim Džong Un razgovaraće o bilateralnim odnosima"

Predsednik Rusije Vladimir Putin i severnokorejski lider Kim Džong Un razgovaraće o bilateralnim odnosima, izjavio je danas portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

"Tema sastanka će, pre svega, biti bilateralni odnosi. Narodna Demokratska Republika Koreja je naš sused i, naravno, kao i sa svakim susedom, smatramo da smo dužni da uspostavimo dobre, obostrano korisne odnose, što radimo i što predsednik Putin čini veoma dosledno", rekao je Peskov u intervjuu novinaru Pavlu Zarubinu, prenosi Ria novosti.

Prema njegovim rečima, reč je o "sveobuhvatnoj poseti", a Putin će prirediti zvaničnu večeru u čast severnokorejskog lidera. Sastanak će, dodao je Peskov, obuhvatiti pregovore dve delegacije, kao i sastanak u formatu tete-a-tete.

Bela kuća pozvala je danas Severnu Koreju da ne prodaje Rusiji oružje koje bi Moskva upotrebila u ratu protiv Ukrajine. Kako prenosi Rojters, severnokorejski predsednik Kim Džon Un trenutno je na putu ka Rusiji, gde bi trebalo da boravi u zvaničnoj poseti toj zemlji, na poziv ruskog kolege Vladimira Putina.

''Kao što smo javno upozorili, očekuje se da će se razgovori o oružju između Rusije i Severne Koreje nastaviti tokom posete Kim Džong Una Rusiji. Pozivamo Severnu Koreju da se pridržava obaveza koje je Pjongjang preuzeo da neće snabdevati ili prodavati oružje Rusiji'', saopštila je portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Edrijen Votson.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet