Fokus

SAD pristale da oslobode pet Iranaca u razmeni zatvorenika

Komentari

Autor: FoNet

12/09/2023

-

19:33

SAD pristale da oslobode pet Iranaca u razmeni zatvorenika
AP/J. Scott Applewhite - Copyright AP/J. Scott Applewhite

veličina teksta

Aa Aa

Američka vlada danas je prvi put priznala da će, kao deo sporazuma, osloboditi pet Iranaca čija je imena vlada u Teheranu potvrdila Glasu Amerike.

Potvrda SAD o pristanku da oslobodi petoricu Iranaca došla je u saopštenju Stejt departmenta poslatom Glasu Amerike. Nekoliko sati ranije, zapadne novinske agencije objavile su da je državni sekretar Entoni Blinken obavestio Kongres SAD o predstojećem potezu.

SAD i Iran su 10. avgusta potvrdili da će, prema sporazumu o zatvorenicima, Teheran osloboditi petoricu američkih državljana, za koje je Vašington rekao da su nepravedno pritvoreni.

"Kao što smo ranije rekli, SAD su se složile da dozvole transfer sredstava iz Južne Koreje na ograničene račune u finansijskim institucijama u Kataru i da oslobode pet iranskih državljana koji su trenutno pritvoreni u Sjedinjenim Državama, kako bi se omogućilo oslobađanje pet američkih državljana pritvorenih u Iranu", napisao je portparol Stejt departmenta Glasu Amerike.

Iranska misija u UN u Njujorku potvrdila je Glasu Amerike imena petorice Iranaca koje bi trebalo da budu razmenjeni. Imena je prvi put objavio novinski sajt Al-Monitor u ponedeljak.

Među petoricom iranskih državljana koje je Iran imenovao su Kaveh Lotfolah Afrasiabi, Merdad Ansari, Amin Hasanzadeh, Reza Sarangpur Kafrani i Kambiz Atar Kašani. Sva petorica su među 11 Iranaca koje je Glas Amerike prvi identifikovao u izveštaju od 24. avgusta kao potencijalne kandidate za uključivanje u razmenu.

Na pitanje Glasa Amerike da potvrdi da li će pet osoba koje je Iran identifikovao biti oslobođeno, portparol Stejt departmenta je odbio da odgovori. Svi su uhapšeni po federalnim optužbama za kršenje američkih sankcija Iranu ili pružanje Teheranu drugih oblika nezakonite pomoći.

Takođe nije bilo potvrde iz SAD o tome kada i kako će pet Amerikanaca i pet Iranaca biti razmenjeni.

Portparol Stejt departmenta rekao je da SAD nastavljaju da rade na oslobađanju pet američkih državljana i da pomno prate njihovo zdravlje uz pomoć svojih švajcarskih partnera, ali je dodao da u ovom trenutku nema novosti koje bi mogli da podele.

Iranska državna novinska agencija IRNA citirala je u ponedeljak portparola ministarstva spoljnih poslova Nasera Kananija, koji je rekao da će se razmena dogoditi "u bliskoj budućnosti".

Od pet osoba koje je Iran imenovao, četiri su Iranci bez državljanstva SAD: Afrasiabi, Ansari, Hasanzadeh i Kafrani. Afrasiabi i Hasanzadeh imaju stalni boravak u SAD, dok Kafrani nema pravni status u SAD. Peti Iranac, Kašani, ima iransko-američko dvojno državljanstvo.

Afrasiabi, Hasanzadeh i Kafrani su pušteni na slobodu pod nadzorom. Njihovo uključivanje u ugovor o zatvorenicima značilo bi da se federalne optužbe protiv njih povlače i da su oslobođeni ograničenja kretanja van svojih domova.

Druga dvojica, Ansari i Kašani, izdržavaju kazne u federalnim zatvorima u Luizijani, odnosno Mičigenu. Njihovo uključivanje u sporazum značilo bi puštanje na slobodu nekoliko meseci pre isteka zatvorske kazne, koja se završava u decembru za Ansarija i u februaru za Kašanija.

Iran je u avgustu potvrdio da je stavio u kućni pritvor pet američkih zatvorenika. SAD su imenovale trojicu - Siamaka Namazia, Emada Šargija i Morada Tabaza, ali su odbile da imenuju drugu dvojicu čiji pritvor nije prethodno potvrđen, pozivajući se na njihovu privatnost.

Namazi, Šargi, Tabaz i jedan od preostale dvojice američkih zatvorenika prebačeni su iz zloglasnog zatvora Evin u Teheranu u kućni pritvor u hotelu čije ime nije navedeno, gde će ih čuvati iranske službe, rekao je advokat za ljudska prava Džared Genser 10. avgusta. Dodao je da je pet državljanin Amerike žena koja je već bila u kućnom pritvoru.

Komentari (0)

Svet