Fokus

Propao dogovor o priznanju krivice: Protiv Hantera Bajdena podignuta optužnica zbog posedovanja oružja

Komentari

Autor: Tanjug

14/09/2023

-

22:24

Propao dogovor o priznanju krivice: Protiv Hantera Bajdena podignuta optužnica zbog posedovanja oružja
Propao dogovor o priznanju krivice: Protiv Hantera Bajdena podignuta optužnica zbog posedovanja oružja - Copyright Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik, File

veličina teksta

Aa Aa

Protiv Hantera Bajdena, sina američkog predsednika Džozefa Bajdena, danas je podignuta krivična optužnica, nakon neuspešnog dogovora o priznanju krivice. 

To je prvi put da će dete aktuelnog predsednika biti krivično gonjeno, preneo je Glas Amerike.
Optužnica, podneta okružnom sudu u Delaveru, Hantera Bajdena tereti po tri tačke za krivična dela povezana sa posedovanjem oružja. 

Tužioci optužuju mlađeg Bajdena da je lagao o upotrebi ilegalnih narkotika kada je kupio pištolj u oktobru 2018. godine. 

Prema zakonu, Hanteru Bajdenu bi bilo zabranjeno da kupuje oružje zbog zavisnosti od narkotika.

Optužnicu je podigao specijalni tužilac Dejvid Vajs, a usledila je nakon što je pred sudom propao dogovor prema kojem je Hanter trebalo da prizna krivicu za dva manja prestupa u vezi sa plaćanjem poreza da bi izbegao da bude krivično gonjen po optužbi za posedovanje oružja. 
Istraga o porezima je u toku.

Ovaj slučaj uticaće na predsedničku kampanju za izbore 2024. godine, u kojoj će Bajdenov rival rival verovatno biti njegov republikanski prethodnik Donald Tramp, protiv kojeg su podignute četiri krivične optužnice, naveo je Glas Amerike.

Vajs je u avgustu imenovan za specijalnog tužioca, nakon što je godinama istraživao poslove Hantera Bajdena kao glavni tužilac u Delaveru, američkoj državi koju je Bajden zastupao u Kongresu. 

Vajsa je na položaj tužioca imenovao Tramp.

Hanter Bajden godinama je bio meta oštrih napada Trampa i njegovih republikanskih saveznika koji ga optužuju za nelegalne poslove, između ostalog povezane sa Ukrajinom i Kinom.

Radio je kao lobista, advokat, investicioni bankar i umetnik, a javno je govorio o svojim problemima sa zloupotrebom opojnih supstanci.

Odbori u Predstavničkom domu, koji su pod kontrolom republikanaca, mesecima vode istrage o inostranim poslovima Hantera Bajdena.

On je prvobitno pristao da se izjasni krivim po optužbama da nije platio više od 100.000 dolara poreza na dohodak 2017. i 2018. godine, međutim, dogovor je propao nakon što je savezni sudija postavio pitanje da li će sporazum zabraniti tužiocima da podignu optužnice po drugim pitanjima.

Predsedavajući Predstavničkog doma Kevin Mekarti u utorak je objavio da pokreće istragu o opozivu predsednika Džozefa Bajdena.

Iako su republikanski poslanici prikupili svedočenja da se Džozef Bajden povremeno pridruživao pozivima na kojima su bili Hanterovi poslovni saradnici, još nisu prezentovali dokaze da je predsednik lično imao korist od toga.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet