Fokus

Bajden: Antisemitizam u SAD dostigao rekordne nivoe

Komentari

Autor: Tanjug

15/09/2023

-

09:01

Bajden: Antisemitizam u SAD dostigao rekordne nivoe
Tanjug/AP/Minh Hoang - Copyright Tanjug/AP/Minh Hoang

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džozef Bajden smatra da je antisemitizam u SAD dostigao "rekordne nivoe" i da predstavlja veliki izazov za tu zemlju.

"Antisemitizam je porastao do rekordnih nivoa. U proteklih nekoliko godina dato mu je previše kiseonika", rekao je Bajden u razgovoru sa američkim rabinima povodom jevrejskog praznika, kojim se obeležavaju dani Božanskog suda, između praznika Roš Hašana i Jom Kipura, prenosi Rojters.

On je takođe komentarisao i izjave bivšeg predsednika Donalda Trampa po tom pitanju.

Bajden je naveo da ga je skup belih nacionalista "Ujedinite desnicu" 2017. u Šarlotsvilu u Virdžiniji naterao da donese odluku da se kandiduje na izborima 2020. gde mu je rival bio Tramp. Stotine belih nacionalista otputovalo je u Šarlotsvil u avgustu 2017, a neki su demonstrirali kampusom Univerziteta Virdžinije noseći baklje i uzvikujući "Jevreji nas neće zameniti!"

Tramp, koji je u to vreme bio predsednik, kritikovan je zbog toga što je prvobitno izjavio da ima "dobrih ljudi na obe strane" nakon što je miting prerastao u nasilne sukobe.

"Tada sam odlučio da moram da ostanem umesto da se povučem. Ćutanje je saučesništvo", rekao je Bajden. Tramp je negirao sve optužbe za antisemitizam.

Društvena i politička klima u SAD je poslednjih godina postala plodno tlo za antisemitizam, navodi se u izveštaju koji su u aprilu objavili međunarodna organizacija Antidifamacijska liga (ADL) i Univerzitet u Tel Avivu.

Izražavanje mržnje prema Jevrejima postalo je "uobičajeno i normalno", a incidenti nasilja, vandalizma i uznemiravanja Jevreja su se povećali, navodi se u izveštaju. Više od 3.600 antisemitskih incidenata zabeleženo je u SAD 2022. godine, više nego bilo koje godine otkako je 1979. ADL počeo da se bavi ovim problemom, navodi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet