Fokus

Erdogan razgovarao sa Bajdenom o borbenim avionima F-16 na marginama samita G20

Komentari

Autor: Tanjug

10/09/2023

-

17:36

Erdogan razgovarao sa Bajdenom o borbenim avionima F-16 na marginama samita G20
Erdogan razgovarao sa Bajdenom o borbenim avionima F-16 na marginama samita G20 - Copyright Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je razgovarao o pitanju turske nabavke borbenih aviona F-16 iz SAD tokom kratkog susreta s američkim predsednikom Džozefom Bajdenom na marginama samita lidera G20, javlja Anadolija.

"Imao sam kratak razgovor sa Bajdenom. Razgovarali smo i o pitanju F-16", rekao je Erdogan na konferenciji za novinare nakon samita G20 u Indiji.

Lideri G20, u odsustvu predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika Kine Si Đinpinga, okupili su se u Nju Delhiju na dvodnevnom samitu pod temom "Jedna Zemlja, jedna porodica, jedna budućnost", navela je agencija.

"Nažalost, naši prijatelji stalno spominju Švedsku kada je u pitanju F-16. Takav pristup nas ozbiljno uznemirava", rekao je Erdogan.

Predsednik Turske je ponovio da je mogući prijem Švedske u NATO u nadležnosti turskog parlamenta.

"Nisam u situaciji u kojoj mogu sam da odlučujem. To mora da usvoji parlament. Švedska mora da ispuni svoje obaveze", rekao je Erdogan.

Turska tvrdi da kandidatura Švedske za ulazak u NATO i pitanje turske kupovine F-16 od SAD nisu međusobno povezani. Zvanična Ankara je zatražila borbene avione F-16 i opremu za modernizaciju letelica u oktobru 2021. 

Ugovor vredan šest milijardi dolara uključivao bi prodaju 40 mlaznjaka, kao i komplete za modernizaciju za 79 borbenih aviona koji se već nalaze u inventaru turskih ratnih snaga. 

Stejt department je neformalno obavestio Kongres o mogućoj prodaji, međutim, ključni poslanici na Kapitol hilu upozorili su da će odbaciti dogovor zbog nekoliko zahteva, uključujući i uslovljavanje kupovine kako bi Ankara odobrila kandidaturu Švedske za članstvo u NATO.

Ankara tvrdi da bi avioni ojačali ne samo Tursku, već i NATO savez.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet