Evropa

Erdogan poziva određene zemlje G20 da ispune neke ruske zahteve o izvozu žita

Komentari

Autor: Tanjug

09/09/2023

-

19:29

Erdogan poziva određene zemlje G20 da ispune neke ruske zahteve o izvozu žita
Erdogan poziva određene zemlje G20 da ispune neke ruske zahteve o izvozu žita - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je pojedine lidere zemalja G20 da ispune neke ruske zahteve kako bi se oživeo sporazum o izvozu žita Crnim morem i kako bi se smanjile cene hrane u svetu.

Pozivajući se na neimenovane izvore, Blumberg prenosi da Erdogan, koji je bio jedan od posrednika u prvobitnom sporazumu o izvozu žitarica, vrši pritisak na sastancima iza zatvorenih vrata sa liderima zemalja G20 u Nju Delhiju.

Prema trojici turskih zvaničnika, Turska traži od svetskih lidera da se olakša osiguranje ruske hrane i đubriva uz pomoć britanske kompanije Lojds, kao i da ponovo povežu Moskvu sa sistemom SWIFT.

Očekuje se da će zemlje G20 tražiti ''neposredne i nesmetane isporuke žitarica, prehrambenih proizvoda i đubriva iz Ruske Federacije i Ukrajine'', kao i da će zauzeti stav da je sporazum važan za zadovoljenje potražnje u zemljama u razvoju, posebno u Africi.

SAD i njihovi saveznici odbacuju tvrdnje Rusije da sankcije  ograničavaju izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Moskve.

Pojedine evropske diplomate su rekle da je Kijev pregovarao sa Rumunijom i Bugarskom o alternativnoj pomorskoj ruti koja bi iz Ukrajine prolazila preko rumunskih teritorijalnih voda.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa