Fokus

Predsednik Brazila: Američki embargo uveden Kubi "nezakonit"

Komentari

Autor: Tanjug

16/09/2023

-

23:34

Predsednik Brazila: Američki embargo uveden Kubi "nezakonit"
Tanjug/AP/Gustavo Moreno - Copyright Tanjug/AP/Gustavo Moreno

veličina teksta

Aa Aa

 Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva izjavio je danas da je embargo koji su SAD uvele Kubi ''nezakonit'' i osudio uvrštavanje te ostrvske zemlje na listu zemalja sponzora terorizma, tokom svoje prve posete Kubi u svom trećem predsedničkom mandatu.

''Kuba je bila zagovornik pravednijeg globalnog upravljanja. I do danas je žrtva nelegalnog ekonomskog embarga. Brazil je protiv bilo kakve jednostrane mere prinude. Odbacujemo uvrštavanje Kube na listu država koje sponzorišu terorizam'', rekao je Lula tokom svog obraćanja na otvaranju Samita zemalja u razvoju G77 u Havani, prenosi Rojters.

Bivši američki predsednik Donald Tramp uvrstio je Kubu na spisak država sponzora terorizma, a i pored toga što je administracija njegovo naslednika Džozefa Bajdena ukinula mnoge Trampove mere, još nije uklonila Kubu sa liste.

Lula je to rekao samo nekoliko sati pre nego što je otputovao u Njujork, gde će prisustvovati Generalnoj skupštini UN i imati bilateralne razgovore sa Bajdenom.

Ranije je Kuba izrazila zabrinutost zbog toga što se našla na listi ponzora terorizma i višedecenijskog ekonomskog embarga Vašingtona, koji datira još iz perioda Hladnog rata.
Kuba i kritičari ekonomskih sankcija kažu da embargo sprečava i otežava pristup hrani, lekovima i drugim kritičnim zalihama potrebnih za razvoj.

Lula je u svom obraćanju ponovo pozvao na investicije koje su velike zemlje Pariskim sporazumom obećale slabije razvijenim zemljama kao vid pomoći u borbi protiv klimatskih promena, a do kojih do danas nije došlo, i dodao da zemlje u razvoju nemaju isti ''istorijski dug'' kao bogate zemlje za globalno zagrevanje.

''Princip zajedničke, ali diferencirane odgovornosti ostaje na snazi. Zato svim zemljama u razvoju moraju biti zagarantovani klimatski fondovi, u skladu sa njihovim potrebama i prioritetima'', rekao je Lula.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet