Fokus

Indija zvanično predala Brazilu predsedavanje u G20

Komentari

Autor: Tanjug

10/09/2023

-

13:19

Indija zvanično predala Brazilu predsedavanje u G20
Tanjug AP/Manish Swarup - Copyright Tanjug AP/Manish Swarup

veličina teksta

Aa Aa

Indija je danas zvanično predala Brazilu predsedavanje u G20 na završnoj ceremoniji godišnjeg samita grupe najvećih ekonomija, koji je ovog vikenda održan u Nju Delhiju.

Indijski premijer Narendra Modi završio je primopredaju uručivanjem ceremonijalnog čekića predsedništva brazilskom predsedniku Luizu Inasiju Luli da Silvi, uz aplauz ostalih učesnika, prenosi Rojters.

Indija je predsedavala G20 od 1. decembra, kada je preuzela dužnost od Indonezije, i obavljaće tu funkciju do 30. novembra.

Tanjug AP/Manish Swarup

 

Tokom dvodnevnog samita, članice G20 su konsenzusom usvojile deklaraciju u kojoj su postigle dogovor oko nekoliko pitanja, uključujući bezbednost hrane i energije, klimatske promene i globalni problem zaduživanja.

Modi je danas takođe predložio "virtuelni samit" G20 krajem novembra kako bi se procenio status sugestija i predloga koje su iznele članice i utvrdilo "kako se njihov napredak može ubrzati".

"Na toj sednici možemo da razmotrimo teme o kojima smo odlučivali  tokom ovog samita", rekao je Modi. Do kraja godine u Indiji će se održati još nekoliko sastanaka G20. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet