Evropa

Britanija obećala dve milijarde dolara pomoći za Zeleni klimatski fond

Komentari

Autor: Tanjug

10/09/2023

-

09:49

Britanija obećala dve milijarde dolara pomoći za Zeleni klimatski fond
Samit G20 - Copyright Tanjug AP/Kenny Holston, Pool

veličina teksta

Aa Aa

Britanija će se obavezati da obezbedi dve milijarde dolara Zelenom klimatskom fondu (GCF) kako bi pomogla zemljama u razvoju da se izbore sa klimatskim promenama, najavio je danas premijer Riši Sunak na Samitu lidera G20 u Nju Delhiju.

Ovo obećanje je ujedno i najveća pojedinačna finansijska obaveza koju je Britanija do sada preuzela da pomogne svetu u borbi protiv klimatskih promena, navodi se u saopštenju vlade.

Zeleni klimatski fond (GFC), najveći takav fond na svetu, osnovan je u okviru pregovora Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama, kako bi pomogao u kanalisanju novca koji je potreban siromašnim državama da ispune svoje ciljeve za smanjenje emisija ugljenika, razvoj čistijih izvora energije i prilagođavanje globalnom zagrevanju, prenosi Rojters.

Britanija se obavezala da će utrošiti 11,6 milijardi funti na međunarodno finansiranje između 2021. i 2026. 

Tanjug AP/Kenny Holston, Pool

 

"Današnje obećanje predstavlja povećanje od 12,7 odsto u odnosu na prethodni doprinos Velike Britanije GCF-u za period 2020-2023.", saopšteno je iz kabineta britanskog premijera.

Vladini zvaničnici su izračunali da će zemlja morati da potroši 83 odsto od ukupnog budžeta za pomoć na međunarodni klimatski fond, da bi se ispunio cilj od 11,6 milijardi funti do 2026.

Grupa 20 usvojila je u subotu deklaraciju u kojoj je ponovila svoju posvećenost povećanju održivog finansiranja kako bi se pomoglo zemljama u razvoju da smanje svoje emisije ugljenika, navodi Rojters.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa