Fokus

Kina: Samit G20 je osmišljen da se razgovara o globalnoj ekonomiji

Komentari

Autor: Tanjug

08/09/2023

-

22:25

Kina: Samit G20 je osmišljen da se razgovara o globalnoj ekonomiji
Tanjug/AP/Dar Yasin - Copyright Tanjug/AP/Dar Yasin

veličina teksta

Aa Aa

Samit G20 prvenstveno je osmišljen da se razgovara o globalnoj ekonomiji, izjavila je danas portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Mao Ning, odgovarajući na pitanje novinara da li bi Kina pristala da osudi ruska vojna dejstva u Ukrajini u završnom dokumentu na predstojećem samitu u Nju Delhiju.

"Samit G20 je veliki forum za međunarodnu ekonomsku saradnju. Uvek smo verovali da G20 treba da se fokusira na svoje odgovornosti, ojača koordinaciju makroekonomske politike i promoviše razvoj svetske ekonomije", rekla je Mao.

Prema njenim rečima, pozicija Kine povodom ukrajinskog pitanja je dosledna i veoma jasna, preneo je Tas. Agencija podseća da je paragraf u završnoj deklaraciji koji se tiče osude ruske vojne akcije u Ukrajini izazvao žestoke sporove među učesnicima samita G20 na Baliju prošlog novembra.

Indonežanski predsednik Džoko Vidodo rekao je na kraju samita da se o tom pitanju najviše i najteže razgovaralo, ali da je dokument ipak usaglašen. Nikada u istoriji samita G20 nije bilo slučajeva da konačna deklaracija nije usvojena. Indija predsedava G20 od 1. decembra 2022. godine.

Samit u Nju Delhiju biće održan od 9. do 10. septembra. Na samit su pozvani lideri svih zemalja G20 i još devet država - Bangladeša, Egipta, Mauricijusa, Nigerije, Holandije, Španije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Omana i Singapura. 

Rusku delegaciju predvodiće ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, dok će kinesku predvoditi premijer Li Ćijang.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet