Fokus

Mišel: Teško predvideti da li će G20 imati konsenzus oko završnog dokumenta

Komentari

Autor: Tanjug

08/09/2023

-

11:11

Mišel: Teško predvideti da li će G20 imati konsenzus oko završnog dokumenta
Mišel: Teško predvideti da li će G20 imati konsenzus oko završnog dokumenta - Copyright Tanjug AP/Altaf Qadri

veličina teksta

Aa Aa

Teško je predvideti da li će lideri grupe G20 postići konsenzus oko završne deklaracije na samitu ovog vikenda u Nju Delhiju, izjavio je danas predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

U svom obraćanju po dolasku u prestonicu Indije, Mišel je rekao da Evropska unija želi da se Grupa sastavljena od 20 velikih ekonomija fokusira na globalne izazove bezbednosti hrane i energenata, prenosi Rojters.

Među pitanjima za koje se očekuje da će se pojaviti na sastanku G20 je i transport žitarica kroz Crno more, navodi britanska agencija.

Mišel je izjavio da ne očekuje da će se na samitu rešiti svi "veliki" globalni problemi, ali je dodao da EU želi da G20 ubrza napore oko ciljeva održivog razvoja i pošalje poruku vezano za klimatska pitanja i smanjenje siromaštva.

Samit G20, koju čine Argentina, Australija, Brazil, Kanada, Kina, Francuska, Nemačka, Indija, Indonezija, Italija, Japan, Meksiko, Rusija, Saudijska Arabija, Južna Afrika, Južna Koreja, Turska, Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države i predstavnici Evropske unije, odnosno briselske administracije, biće održan u Nju Delhiju 9. i 10. septembra.

Pozvani su lideri svih članica i još devet zemalja - Bangladeša, Egipta, Španije, Mauricijusa, Nigerije, Holandije, UAE, Omana i Singapura.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet