Evropa

Mišel na Bledskom forumu: Obe strane da budu spremne na proširenje do 2030; Brnabić: Dajte nam datum

Komentari

Autor: Tanjug

28/08/2023

-

16:06

Mišel na Bledskom forumu: Obe strane da budu spremne na proširenje do 2030; Brnabić: Dajte nam datum
Šarl Mišel - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/Peđa Vučković

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je danas da Evropska unija mora da bude spremna na proširenje do 2030. godine, i da to podrazumeva zemlje Zapadnog Balkana.

"Vreme je da se bavimo proširenjem, treba da zemlje Zapadnog Balkana nazovemo budućim članicama", istakao je Mišel na otvaranju 18. Bledskog strateškog foruma.

Naveo je da je put ka Evropskoj uniji počeo pre 20 godina, i da je sporost putovanja ka EU razočarala mnoge i u EU i regionu.

Tanjug/Vlada Republike Srbije/Peđa Vučković

 

 

"EU mora da održi svoja obećanja", poručio je Mišel i dodao da ako EU želi da bude jača i sigurniji, Evropska unija mora da postane jača.

Šefica slovenačke diplomatije Tanja Fajon navela je da Slovenija ima dva glavna prioriteta: okončanje rata u Ukrajini i proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan.

Ona je dodala da je međunarodna solidarnost jaka onoliko koliko je jak i multilateralizam.

"U stvari, jačanje međunarodne solidarnosti i bezbednosti najviše zavisi od efikasnog multilateralnog sistema", rekla je Fajon.

Istakla je da mora da se formira jaka međunarodna koalicija, koja podržava međunarodne organizacije i institucije, kako bi se osigurala stabilnost i solidarnost.

"Jednako je važno regulisati borbu protiv dezinformacija i lažnih vesti, kao i oblast veštačke inteligencije", poručila je Fajon.

Brnabić: Dajte nam datum, naša budućnost je u EU, Srbija nema plan B

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas na panelu lidera u okviru Bledskog strateškog foruma da u Srbiji postoji veliki evroskepticizam, zbog toga što naša zemlja na članstvo u EU čeka više od 20 godina. 

Tanjug/Vlada Republike Srbije/Peđa Vučković

 

 

"Ljudima na Zapadnom Balkanu znači čak i da počnemo pregovore, čak iako to ne znači ništa ljudima u Evropskoj uniji. Dajte nam datum", poručila je premijerka Brnabić na početku panela. 

Dodala je da Evropska unija prema Zapadnom Balkanu često ima stav kao da ništa što urade nije dovoljno dobro. 

Brnabićeva je istakla i da stoji pri svom ranijem stavu da Srbija i dalje nema "plan B" i da je naša budućnost u Evropskoj uniji.

Odgovor premijerke Kurtiju: Kosovo ne priznaju UN

Brnabić je na panlu poručila premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju da su za nju Srbija i Kosovo i Metohija jedna država, a da je Kosovo nepriznato i da ga ne priznaju ni Ujedinjene nacije.

Ona je to rekla tokom panela o Zapadnom Balkanu, nakon što je Kurti rekao da je "Kosovo najuspešnija priča Zapadnog Balkana, i centar razvoja demokratije i vladavine prava" i nakon što je pričao o evropskim integracijama Kosova, posle čega je moderator upitao premijerku Srbije šta misli o tome i kada očekuje normalizaciju odnosa sa Prištinom.

"Za početak samo nešto da razjasnimo. Za mene to je jedna zemlja, nema ih dve. Takozvano Kosovo nije priznata država, nije članica Ujedinjenih nacija i kao što je i sam Kurti rekao - njih ne priznaju čak ni sve članice Evropske unije, njih pet. Tako da to smo razjasnili", rekla je Brnabić.

Ona je rekla da svi znaju šta je prvi korak za normalizaciju odnosa. 

"Normalizacija počinje primenom Briselskog sporazuma, prvog dokumenta o normalizaciju odnosa, potpisanog pre 11 godina. Jedna jedina stvar koju je Priština trebalo da uradi jeste osnivanje ZSO. Nakon 11 godina, oni to nisu uradili. Ponavljam 11 godina nisu implementirali nešto za šta je garant Evropska unija", rekla je premijerka.

Ona je naglasila da je Srbija u potpunosti posvećena miru i stabilnosti. 

"Mi živimo za mir u stabilnost, to je naš osnovni cilj. Ali kao što sam rekla, poznato je šta je uslov za to, a to je formiranje Zajednice srpskih opština", zaključila je Brnabić na panelu.

Rama: Ne verujem da ćemo postati članica EU do 2030. godine

 Premijer Albanije Edi Rama izjavio je danas da ne veruje da će njegova zemlja do 2030. godine postati članica Evropske unije, uprkos najavi predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela.

On je na Bledskom strateškom forumu zatražio od EU da više ne bude pukih predavanja, već i kontinuirane podrške, ne samo finansijske, već i podrške u pogledu pristupa regiona zajedničkom evropskom tržištu.

Tanjug/Vlada Republike Srbije/Peđa Vučković

 

 

"Ono što se dešava svih ovih godina u ovim zemljama je da smo, sa jedne strane, kroz Berlinski proces razgovarali o infrastrukturi i načinu finansiranja projekata, a sa druge strane, infrastrukturu grade Amerikanci, Kinezi i Arapi", rekao je Rama, prenosi Juronjuz Albania.

On je dodao da je Enver Hodža, radeći 50 godina protiv Zapada, učinio Albaniju proevropskom i proameričkom više od bilo koje druge zemlje.

"Trebaće nam još 50 godina posle pada komunizma dok ne budemo proevropski i prozapadni. Imamo još 20 godina evrooptimizma i nadam se da ćete do tada ispuniti obećanje", poručio je Rama.

Albanski premijer je dodao da svi moraju da razumeju neravnotežu koja postoji između država Zapadnog Balkana i drugih balkanskih zemalja, koje su deo Evropske unije, kada je reč o BDP-u po glavi stanovnika.

U tom kontekstu, Rama je istakao da bi trebalo preduzeti konkretne korake da se minimizuju razlike između zemalja.

Abazović: ​Crna Gora je idealan kandidat za članstvo u EU 

Crnogorski premijer Dritan Abazović rekao je danas da evropski lideri često ne znaju šta žele, što, kako je rekao, nije slučaj sa Crnom Gorom, koja želi što pre da postane nova članica EU. 
On je na panelu, na Bledskom strateškom forumu rekao da je rok koji je dao Šarl Mišel, da do 2030. EU primi nove članice daleko.

"Crna Gora je idealan kandidat za članstvo u EU - nema problem sa komšijama, isporučuje rezultate protiv kriminala i korupcije, vladavina prava ide na bolje, ali ponekad EU lideri ne znaju sta žele. Mi znamo sta želimo, ", kazao je Abazović na Bledskom forumu.
Rekao je da proširenje nije jednosmerna ulica, već da je proces dvosmeran, prenosi podgorička Pobjeda.

"Ako se uskoro nešto ne promeni kada je u pitanju perspektiva EU, mislim da možemo da očekujemo evroskepticizam i treće strane da se uključe na procese na Zapadnom Balkanu, ali i da će opasti entuzijam za integracijama", istakao je Abazović.

Rekao je i da je interes EU da ima što više članica.

"Za Crnu Goru 2030. godina je previše daleko. Ne možemo da promenimo mišljenje EU, ali ključna stvar je da se ne zna šta su pravila. Kažu nam: uradite ovo, i ako uradite to imate ovo i to je fer, ali nije fer uradite ovo i ako uradite to, onda kažu ok to je dobro, ali sad nije momenat", rekao je Abazović.

Prema njegovim rečima Crna Gora nije sebična u kontekstu integracija.

"Podržavmo Ukrajinu i svaku zemlju da ide putem integracija ali nije dobro čekati konflikt na Balkanu da bi se probudili i rekli primite neku zemlju u EU", zaključio je Abazović.

Komentari (0)

Evropa