Politika

Todorović: Očekujem da pitanje proširenja bude na agendi španskog predsedavanja

Komentari

Autor: Tanjug

22/06/2023

-

18:23

Todorović: Očekujem da pitanje proširenja bude na agendi španskog predsedavanja
Todorović: Očekujem da pitanje proširenja bude na agendi španskog predsedavanja - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Španija će od 1. jula preuzeti predsedavanje Savetom Evropske unije, što je drugi put od osnivanja tog organa 2007. godine. Predsedavanje Savetom se rotira između zemalja EU svakih šest meseci, a ovoga puta Španija preuzima predsedavanje od Švedske.

Pre nekoliko dana, u govoru koji je održao, španski premijer Pedro Sančez je istakao da će tokom predsedavanja Španija imati četiri prioriteta: promovisanje reindustrijalizacije Evrope, kretanje ka ekološkoj tranziciji, konsolidaciju društvenog stuba i jačanje evropskog jedinstva.

V.D. pomoćnika ministra spoljnih poslova i šef sektora za EU Miloš Todorović rekao je za Tanjug da očekuje da pitanje proširenja EU bude na agendi španskog predsedavanja.

"Rat u Ukrajini uticao je na evropske lidere da ovo pitanje vrate u fokus politike EU. Podržavamo odluku o dodeli statusa kandidata za članstvo u EU Ukrajini i Moldaviji, ali i očekujemo da će region Zapadnog Balkana zadržati centralno mesto u politici proširenja EU", rekao je Todorović.

Kako je rekao, sa druge strane treba napomenuti da je uloga predsedavajućeg Savetu EU da bude "dobar posrednik'' i sopstvene interese u određenoj meri podredi interesima EU. 

"Proces donošenja odluka u Savetu EU podrazumeva kompromise, u čemu je uloga predsedavajućeg ključna. U svakom slučaju, sa optimizmom dočekujemo špansko predsedavanje i nadamo se dobroj saradnji i  daljem napretku Srbije i pristupnim pregovorima", rekao je Todorović.

Nakon Španije, predsedavanje Savetom EU preuzeti Belgija 1. januara 2024.godine.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija