Fokus

Transfer od šest milijardi dolara: Iran i SAD razmenili zatvorenike, petoro Amerikanaca sletelo u Dohu

Komentari

Autor: Tanjug

18/09/2023

-

18:13

Transfer od šest milijardi dolara: Iran i SAD razmenili zatvorenike, petoro Amerikanaca sletelo u Dohu
Tanjug/AP/Lujain Jo - Copyright Tanjug/AP/Lujain Jo

veličina teksta

Aa Aa

Pet iranskih državljana koji su bili pritvoreni u SAD oslobođeni su, javila je danas iranska televizija Pres TV navodeći da su dvojica oslobođenih na putu za Teheran.

Pres TV je ranije prenela da su Mehrdad Moin-Ansari i Reza Sarhangpur-Kafrani, sleteli u Dohu iz Sjedinjenih Američkih Država, preneo je Rojters.

U međuvremenu, pet američkih državljana napustilo je danas Iran i sletelo u Dohu u okviru razmene zarobljenika sa SAD i transfer od šest milijardi dolara iranskog novca koji su zamrzle SAD. Ta sredstva su dozvoljena za takozvanu humanitarnu potrošnju, kao što su hrana i lekovi, saopštile su SAD.

Američki zvaničnici dočekali su na međunarodnom aerodromu u Dohi pet Amerikanaca koji su oslobođeni iz pritvora u Iranu, preneo je ranije Rojters navodeći da je Amerikance tokom leta za Dohu pratio švajcarski ambasador u Iranu, potvrdio je za britansku agenciju pouzdani izvor.

Ranije danas portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova potvrdio je da se od pet Iranaca koji su bili zatvoreni u SAD samo dvojica vraćaju u Iran, dok su dvojica zatražila da ostanu u SAD, a peti je izjavio da želi da ode u neimenovanu zemlju da bi se pridružio svojoj porodici.

Prethodno je predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je danas da se pet američkih državljana, koji su bili pritvoreni u Iranu, "konačno vraćaju kući" nakon što su dve zemlje postigle dogovor za njihovo oslobađanje.

Bajden je zahvalio vladama Katara, Omana, Švajcarske i Južne Koreje na pomoći da se postigne oslobađanje Amerikanaca. Bajden je posebno zahvalio emiru Katara, šeiku Tamimu bin Hamadu i sultanu Omana Haitamu bin Tariku za pomoć u postizanju dogovora, preneo je Rojters.

Stejt department saopštio je danas da, dok SAD slave oslobađanje pet američkih državljana iz "nepravednog" pritvora u Iranu, Vašington takođe preduzima mere da pozove na odgovornost iranski režim zbog prakse nelegalnog pritvaranja stranih državljana i da bi ga odvratio od eventualnih budućih takvih postupaka.

U saopštenju se navodi da SAD smatraju da su iransko Ministarstvo za obaveštajne poslove i bezbednost (MOIS) i bivši iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad umešani u nezakonito pritvaranje američkih državljana, uključujući otmicu i pritvaranje Boba Levinsona uz odobrenje visokih iranskih zvaničnika.

Levinson je nestao 9. marta 2007. godine u Iranu, dok je bio u misiji za Centralnu obaveštajnu službu (CIA).

Stejt department je pozvao Iran da u potpunosti objasni šta se desilo Levinsonu, od njegovog prvobitnog zatočeništva do verovatne smrti. U saopštenju se ističe da Vašington takođe preduzima korake da uvede vizna ograničenja za tri službenika iranske vlade za koje se veruje da su odgovorni ili saučesnici u ozbiljnim zloupotrebama ili kršenjima ljudskih prava, kao i za uzimanje talaca ili nezakonito pritvaranje američkih i stranih državljana.

Vašington je najavio ograničenja i za dva iranska zatvorska službenika zbog njihove umešanosti u teška kršenja ljudskih prava, odnosno okrutno i nehumano postupanje prema zatvorenicima. Navodi se da te osobe i članovi njihovih užih porodica ne ispunjavaju uslove za ulazak u SAD.

SAD će nastaviti da rade na tome da se vrate kući američki državljani koji su nezakonito pritvoreni u inostranstvu i da pozovu na odgovornost one koji su umešani u njihovo nezakonito zatvaranje, ističe se u saopštenju.

 

Komentari (0)

Svet