Globalni trendovi

Blinken: Niko se ne pokušava da "zauzda i ponizi" Kinu, svi zabrinuti zbog postupaka Rusije

Komentari

Autor: Euronews

05/05/2021

-

11:10

Blinken: Niko se ne pokušava da "zauzda i ponizi" Kinu, svi zabrinuti zbog postupaka Rusije
Blinken: Niko se ne pokušava da "zauzda i ponizi" Kinu, svi zabrinuti zbog postupaka Rusije - Copyright Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik, Pool

veličina teksta

Aa Aa

Američki državni sekretar Entoni Blinken poručio je da SAD želi da bude deo NATO, da sačuva partnerstvo sa Evropskom unijom, koja je, kako je podvukao, ključni američki saveznik. 

Blinken je govoreći u emisiji "Globalni razgovor" podvukao i da se niko ne udružuje protiv Kine, kao i da je prisustvo ruskih trupa na Istoku u Baltičkim zemljama bila jedna od velikih tema na razgovorima u NATO.

Odgovarajući na pitanje da li SAD brine prisustvo ruskih trupa na Istoku, u Baltičkim zemljama i šta će Amerika preduzeti povodom toga, Blinken je rekao: 

"To je bila jedna od velikih tema na razgovorima u NATO ove nedelje. Mislim da su svi zabrinuti zbog nekih agresivnih postupaka Rusije. Naravno, Amerika je i sama osetila neke od njih, kao što su sajber napadi ili mešanje u američke izbore. Tu su bile i neke poternice protiv naših vojnika u Avganistanu. Naravno, videli smo i slučaj trovanja i pokušaj ubistva Alekseja Navaljnog, korišćenjem hemijskog oružja, da ne pominjemo i kontinuiranu agresiju Rusije u istočnoj Ukrajini". 

Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik, Pool

 

Sve to, kao i razvoj novih oružanih sistema, kako je dodao brinu SAD, ali ne samo njih, već i njihove saveznike i partnere. 

"Mislim da je zajednička procena ta da Rusija predstavlja izazov i stav da se tom usprotivimo zajedno. Mislim da je sve jasno analizirano. Mislim da postoje i oblasti od obostranog interesa, u kojima možemo da sarađujemo sa Rusijom. Na primer, Sjedinjene Države su sa Rusijom produžile novi START sporazum za još pet godina. Ima i drugih domena, koji se tiču strateške stabilnosti, kontrole naoružanja, gde možemo pronaći zajednički jezik. Ipak,to nas neće sprečiti da se zajedno usprotivimo, sa našim partnerima i saveznicima, kada se god Rusija ponaša agresivno", dodao je Blinken.

Govoreći o Kini, rekao je da se niko ne udružuje protiv njih, te da niko ne pokušava da ih "zauzda ili ponizi". Radi se o, kako je naveo, potrebi da se ima jedinstven stav "u pogledu interesa i vrednosti koje delimo i koje je potrebno braniti". 

Zajedno i solidarno

"Jedna od tih vrednosti, koju smo toliko dugo negovali, je međunarodni poredak koji se zasniva na pravilima. Odavno smo ustanovili da najbolji način da zemlje sarađuju zajedno i neguju međusobno produktivne odnose, jeste da postoji zajednički skup pravila i obaveza. Naš izazov je da obezbedimo da se ta pravila i obaveze poštuju. Znači, kada jedna zemlja, Kina ili bilo koja druga, radi na tome da taj poredak podriva, ako ne igraju po pravilima, imamo obavezu da se tome usprotivimo", naveo je on. 

Blinken je dodao i da su uspešniji u tome ako to rade zajedno i solidarno, kao i da je jedna od tih vrednosti, koju su toliko dugo negovali, međunarodni poredak koji se zasniva na pravilima. 

"Odavno smo ustanovili da najbolji način da zemlje sarađuju zajedno i neguju međusobno produktivne odnose, jeste da postoji zajednički skup pravila i obaveza. Naš izazov je da obezbedimo da se ta pravila i obaveze poštuju. Znači, kada jedna zemlja, Kina ili bilo koja druga, radi na tome da taj poredak podriva, ako ne igraju po pravilima, imamo obavezu da se tome usprotivimo. Mnogo smo uspešniji u tome ako to radimo zajedno i solidarno", ukazao je on.

Osvruvši se na to što Turska, koja je članica NATO kupuje naoružanje i vojnu opremu od Rusije rekao da nije tajna da "sa Turskom o tome postoji suštinsko neslaganje". 

"To sam direktno rekao mom turskom kolegi kada sam ga sreo pre neki dan, a to su uradili i naši saveznici. Istina je i da je Turska dugogodišnji i dragoceni saveznik, koji sa nama zajedno radi na ostvarivanju veoma važnih ciljeva, kao što su borba protiv terorizma, situacija u Siriji i druge. Mislim da je u našem interesu da nastavimo da tesno sarađujemo sa Turskom, a da istovremeno budemo svesni naših razlika. Direktno razgovaramo sa njima, naš odnos je otvoren i iskren. Nadam se da će Turska preduzeti mere na rešavanju problema koji postoje, na primer, sistem S-400 koji su nabavili od Rusa", objasnio je Blinken. 

Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik, Pool

 

Rekao je i da je vidljivo da je došlo do smirivanja tenzija na Istočnom Mediteranu, kao i da misli NATO igra veoma dobru ulogu upravo u smirivanju situacije tamo gde postoje sporovi.

"Niko ne preduzima nikakve provokativne akcije - Turska ne šalje više svoje brodove u sporne delove sredozemnog mora oko kojih postoji neslaganje. Jednostavno je potrebno da se ti nesporazumi reše na miran način, u skladu sa međunarodnim pravom. Inače, ako negde postoje sporovi oko prirodnih bogatstava, to bi trebalo da bude teren za međusobni dogovor i saradnju država, a ne za sukobe. Zajedničko korišćenje tih bogatstava, zajedničke investicije i eksploatacija, to može biti dobar pravac. Mi se nadamo da će se stvari upravo tako i odvijati", istakao je američki drćavni sekretar.

Neslaganja zbog Severnog toka

Blinken je govorio i o Svernom toku, te podsetio da je Nemačka jedan od najbližih saveznika i partnera SAD na svetu. Dodao je da SAD svakoga dana sarađuje sa Nemačkom na mnoštvu pitanja koje imaju veliki uticaj na živote građana dve države. 

"Činjenica da imamo neslaganje oko Severnog toka 11, i to duboko neslaganje, ne utiče i neće uticati na naše ukupne odnose i partnerstvo. Međutim, bili smo veoma jasni. Predsednik Bajden je naglasio da je Severni tok dva loša ideja i loš projekat za Evropu, za nas i naše savezništvo, jer je u suprotnosti sa osnovnim principima Evropske Unije u pogledu energetske bezbednosti i nezavisnosti", istakao je Blinken. 

Smatra i da je taj projekat izazov za Ukrajinu, Poljsku i druge zemlje. 

"Mislim da je važno što sam imao priliku da to jasno kažem mom prijatelju Haiku Masu (ministar spoljnih poslova Nemačke), tako da tu nema dileme. Po američkim zakonima, mi smo dužni da sankcionišemo kompanije koje materijalno pomažu izgradnju gasovoda. Tako da sam samo želeo da budem siguran da naši partneri razumeju naš stav i šta je potrebno da rešimo tu situaciju. I to smo i uradili", zaključio je Blinken.

Komentari (0)

Svet