Planeta

Najupečatljivi momenti otvaranja OI: Minut ćutanja za preminule, planeta za sve i slavljenje života

Komentari

Autor: NBC njuz, AP/A. T.

23/07/2021

-

21:19

Najupečatljivi momenti otvaranja OI: Minut ćutanja za preminule, planeta za sve i slavljenje života
Najupečatljivi momenti otvaranja OI: Minut ćutanja za preminule, planeta za sve i slavljenje života - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Olimpijske igre u Tokiju koje su prošle godine odložene, počele su danas i ostaće zapamćene kao prve sportske igre koje će biti održane bez publike zbog strogih epidemioloških mera u borbi protiv širenja koronavirusa. Stoga je Tokio bukvalno u opsadnom stanju. 

I sama ceremonija otvaranja počela je videom kojim su organizatori prikazali kako su se sportisti pripremali u kućnoj izolaciji.

 

AP/Jeff Roberson

 

Prazne tribine

profimedia

 

Od ukupno 68.000 stolica za posetioce zbog tstrogih pravila u borbi protiv kovida bilo je zauzeto manje od 1.000.

Olimpijski plamen na stadionu u prestonici Japana upalila je teniserka Naomi Osaka, četvorostruka Gren slem šampionka i bivša prva igračica sveta. 

AP/Hannah McKay

 

Prethodno je 132. japanki car Naruhito objavio  da su otvorene 32. Letnje Olimpijske igre 2020. u Tokiju.

Osaka se pridružila poznatim sportistima koji su nosili Olimpijski plamen među kojima je bio i Muhamed Ali, Pavo Nurmi (Finski devetostruki Olimpijski šampion)...

U bojama srpske zastave

Ove godine su prvi put, zastavu zemlje mogla da nose dva predstavnika, jedan muškarac i jedna žena. Zastavu Srbije u svečanom defileu na otvaranju nosili su košarkašica Sonja Vasić i vaterpolista Filip Filipović. Ekipa Srbije imala je garderobu u bojama zastave i trobojke u rukama.

Nisu svi bili na ceremoniji, zbog priprema za dolazeća takmičenja, a naš tim broji ukupno 86 sportista.

profimedia

 

U slavu japanske tradicije

 

Tokom programa u brojnim tačkama Japan je gledaocima širom sveta predstavio svoju bogatu kulturu i tradiciju.

profimedia

 

Tim izbeglica

Novina ovogodišnjih igara je i tim izbeglica koji će imati 29 sportista, koji će se takmičiti u 12 sportova.

Tim, koji je izabrao Međunarodni olimpijski komitet, sastoji se od članova koji su pobegli iz matičnih zemalja i dobili stipendije za treniranje u novim državama, preneo je AP.

AP/David J. Phillip

 

U timu se nalaze članovi poreklom iz Avganistana, Kameruna, Konga, Republike Kongo, Eritreje, Irana, Iraka, Južnog Sudana, Sudana, Sirije i Venecuele.

Takmičiće se u plivanju, atletici, badmintonu, boksu, kanuu, biciklizmu, džudou, karateu, streljaštvu, tekvondou, dizanju tegova i rvanju.
 

AP/Lee Jin-man

 

Minut ćutanja za preminule od kovida

Posle izvođenja nacionalne himne, odata je pošta preminulima od koronavirusa minutom ćutanja. 
 

Parada sportista  

AP/Lee Jin-man

 

Završetkom parade muzičari su otpevali pesmu “Imadžin“ od Džona Lenona koja je bila izvedena i na Zimskoj Olimpijadi 2018. godine u Južnoj Koreji.

AP/Ashley Landis

 

Planeta iznad stadiona

profimedia

 

Za to vreme 1.800 dronova letelo je iznad stadiona dok su pravili formaciju koja podseća na izgled naše planete koja je sjajnim krugom obasjala tamno nebo iznad Tokija. 

Protest

Zanimljivost ove godine  su i protesti koji su organizovani ispred zgrade Vlade Tokija dok je Olimpijska baklja pristizala na ceremoniju otvaranja na Olimpijskom stadionu. Demonstranti su rekli da će nastaviti da protestuju što bliže stadionu ali ih policija ometa u tome jer im ne da da se približe. 

 

AP/Kantaro Komiya

 

Razlog njihovog protesta je zahtev da se Igre prekinu zbog teške i komplikovane situacije sa širenjem koronavirusa. Protesti su organizovani širom Japana.

Komentari (0)

Svet