Planeta

Ekstremno zagađenje vazduha u Nju Delhiju: Otrovni smog zatvorio škole na dva dana

Komentari

Autor: Tanjug

03/11/2023

-

10:44

Ekstremno zagađenje vazduha u Nju Delhiju: Otrovni smog zatvorio škole na dva dana
Ekstremno zagađenje vazduha u Nju Delhiju: Otrovni smog zatvorio škole na dva dana - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U  Nju Delhiju se jutros pojavila toksična magla, zbog čega su neke škole zatvorene na dva dana, jer je kvalitet vazduha ekstremno opasan u pojedinim delovima glavnog grada Indije, preneo je Rojters.

Otrovni smog iznad Delhija formira se svake zime kada hladan, težak vazduh "zarobi" građevinsku prašinu, emisiju štetnih gasova i dim od spaljivanja useva iz susednih saveznih država, zbog čega se svake godine u to vreme povećava broj respiratornih bolesti u gradu od 20 miliona stanovnika.

Stanovnici su se danas žalili na iritaciju u očima i grebanje u grlu, dok je vazduh postao siv, a indeks kvaliteta vazduha (AQI) skočio je na 480 u nekim mernim stanicama u gradu.

AQI od nula do 50 se smatra dobrim, dok kvalitet od 400 do 500 pogađa i potpuno zdravlje ljude i predstavlja opasnost za brojne hronične pacijente.

Danas je u Nju Delhiju na jednoj stanici AQI bio 611, što je jedan od najviše ikada zabeleženih indeksa u svetu.

"Nepovoljni meteorološki uslovi, naglo povećanje incidenata na farmama i severozapadni vetrovi guraju zagađenje ka Delhiju, što je glavni uzrok za iznenadni porast AQI", saopštila je Komisija za kvalitet vazduha u četvrtak.

Vlasti su naredile da osnovne i srednje škole ostanu zatvorene u petak i subotu, dok je većina građevinskih radova u regionu obustavljena.

Osim Nju Delhija, probleme sa velikim zagađenjem imaju indijski Mumbai i Bivadi, pakistanski Lahor i kineski Hotan.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet