Planeta

Sve više američkih bolnica vraća obavezno nošenje maski: Epidemiološka situacija budi neprijatne uspomene

Komentari

Autor: Tanjug

04/01/2024

-

11:58

Sve više američkih bolnica vraća obavezno nošenje maski: Epidemiološka situacija budi neprijatne uspomene
Sve više američkih bolnica vraća obavezno nošenje maski: Epidemiološka situacija budi neprijatne uspomene - Copyright Tanjug/AP Photo/Wilfredo Lee

veličina teksta

Aa Aa

Sve više američkih bolnica zahteva nošenje maski i ograničava posete jer se zdravstveni zvaničnici suočavaju sa očekivanim, ali i dalje neprijatnim porastom gripa, kovida-19 i drugih bolesti posle praznika.

Iako mnogi stručnjaci navode da ova sezona verovatno neće biti smrtonosna kao tokom nedavnih zima, to ipak može da znači stotine hiljada hospitalizovanih i hiljade smrtnih slučajeva širom zemlje, preneo je AP.    

U Njujorku je prošle nedelje uvedeno nošenje maski u 11 gradskih bolnica. Slične mere su prošle nedelje naložene u nekim bolnicama u Los Anđelesu i Masačusetsu. Neke bolnice su pre nekoliko meseci ponovo uvele pravila da njeni zaposleni nose maske u očekivanju sezonske navale prehlađenih ljudi.

Zaražavanje od gripa i kovida-19 je u porastu nedeljama, sa visokim nivoom oboljevanja sličnih gripu prijavljenim u 31 američkoj državi neposredno pre Božića.

Međutim, prema rečima doktorke Mendi Koen, direktorke Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, broj slučajeva gripa i kovid-19 dostići će vrhunac do kraja meseca, a zatim opasti.

Iako je broj obolelih od gripa naglo rastao, ovogodišnji slučajevi su uzrokovani sojom koji obično ne uzrokuje toliko smrtnih slučajeva i hospitalizacija kao neke druge verzije.  

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet