Planeta

Američki senatori dolaze da "pritisnu" Mađarsku: Dvostranačka delegacija ima jedan ključni zadatak

Komentari

Autor: Tanjug

16/02/2024

-

12:18

Američki senatori dolaze da "pritisnu" Mađarsku: Dvostranačka delegacija ima jedan ključni zadatak
Američki senatori dolaze da "pritisnu" Mađarsku: Dvostranačka delegacija ima jedan ključni zadatak - Copyright Tanjug/AP Photo/Denes Erdos

veličina teksta

Aa Aa

Dvostranačka delegacija američkog Kongresa posetiće Mađarsku u nedelju da bi izvršila pritisak na Budimpeštu da ratifikuje zahtev Švedske za članstvo u NATO-u kada se mađarski parlament ponovo sastane nakon zimske pauze

Ambasada SAD u Budimpešti je navela da senatori putuju u Mađarsku da bi razmotrili sa mađarskim zvaničnicima "strateška pitanja sa kojima se suočavaju NATO i Mađarska", objavio je Rojters.

"Pristupanje Švedske NATO-u je pitanje koje direktno utiče na nacionalnu bezbednost SAD, a takođe i na bezbednost Alijanse u celini, rekao je američki ambasador u Budimpešti Dejvid Presman ranije ovoga meseca.

Mađarska je jedina zemlja članica NATO-a koja nije ratifikovala švedski zahtev.

Švedska je podnela zahtev za pridruživanje NATO-u u maju 2022. godine, nakon početka ruske invazije na Ukrajinu.

Mađarski premijer Viktor Orban kaže da njegova vlada podržava ulazak Švedske u NATO, ali da se tome protivi mađarski parlament, navodi Rojters.

Zahtev Švedske za članstvo u NATO-u mogao bi biti ratifikovan kada se mađarski parlament ponovo sastane krajem februara, saopštila je poslanička grupa vladajuće stranke Fides.

Švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrem rekao je u sredu da očekuje da Mađarska uskoro odobri zahtev Švedske za članstvo u NATO-u.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet