Evropa

EU: Novi mađarski zakon o zaštiti nacionalnog suvereniteta krši zakon Unije

Komentari

Autor: Tanjug

07/02/2024

-

15:30

EU: Novi mađarski zakon o zaštiti nacionalnog suvereniteta krši zakon Unije
EU: Novi mađarski zakon o zaštiti nacionalnog suvereniteta krši zakon Unije - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija ocenila je danas da novi mađarski zakon o "zaštiti nacionalnog suvereniteta", za koji je vladajuća partija Fides rekla da je neophodan za zaštitu od stranog političkog uplitanja, krši zakon EU.

EK je navela da je Mađarskoj poslala zvanično obaveštenje da će otvoriti postupak zbog povrede zakona EU donošenjem mađarskog zakona u decembru, za koji se navodi da krši demokratske vrednosti Unije i osnovna prava građana.

EK ističe i da taj mađarski zakon krši zakon EU o zaštiti podataka i nekoliko pravila koja se primenjuju na unutrašnje tržište, preneo je Rojters.

Mađarska ima rok od dva meseca da odgovori na pismo EK. Ukoliko Mađarska ne odgovori na žalbe navedene u pismu, EK može da odluči da pošalje obrazloženo mišljenje, odnosno formalni zahtev za poštovanje zakona EU, kao sledeći korak u proceduri.

Zakon je usvojen pošto je mađarski premijer Viktor Orban pojačao kampanju svoje stranke uoči izbora za Evropski parlament u junu, navodi britanska agencija.

Prema tom zakonu, biće formirano posebno telo za istraživanje i praćenje rizika političkog mešanja. 

Zakonom je takođe predviđeno kažnjavanje stranog finansiranja stranaka ili grupa koje se kandiduju za izbore sa do tri godine zatvora.
 

Komentari (0)

Evropa