Planeta

Tramp govorio o mogućnosti razgovora sa Putinom, ali i o Kejt Midlton: O čemu su pričali Faraž i republikanski kandidat

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/03/2024

-

15:16

Tramp govorio o mogućnosti razgovora sa Putinom, ali i o Kejt Midlton: O čemu su pričali Faraž i republikanski kandidat
Tanjug/AP/Jeff Dean - Copyright Tanjug/AP/Jeff Dean

veličina teksta

Aa Aa

Bivši, a možda i budući predsednik SAD Donald Tramp rekao je da bi SAD sa njim na čelu "100 odsto" podržale svoje NATO saveznike dokle god ispunjavaju svoje obaveze, kao i da bi Zapad mogao da pregovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Te stavove izneo je tokom intervju na britanskoj televiziji GB News sa glavnim zagovornikom Bregzita i bivšim liderom britanske Partije nezavisnosti (UKIP) Najdželom Faražom.

profimedia

 

Na pitanje da li će braniti saveznike poput Poljske ako budu ispunjavali svoje obaveze Tramp je odgovorio potvrdno, ali je ponovio da bi Amerika trebalo da plaća fer iznos za sebe, a ne za sve ostale.

"Verujem da su SAD plaćale 90 odsto troškova NATO-a. Ne zaboravite da je to njima važnije, mi imamo okean između nas i tih problema, a oni su nas iskoristili", kazao je kandidat Republikanske stranke na izborima u novembru.

Ipak, Tramp je rekao da ako budu plaćali svoj deo Amerika je "100 odsto" uz njih. 

Otvorena vrata za pregovore sa Putinom

Upitan da li je Putin osoba sa kojom Zapad može da pregovara, Tramp je odgovorio potvrdno.

"Da, mislim da jeste. Prolazili smo veoma dobro sa njim", rekao je Tramp.

Zatim je spomenuo svoje protivljenje gasovodu "Severni tok 2" koji je raznesen posle početka rata u Ukrajini.

"Znate, ja sam taj koji je zaustavio gasovod Severni tok 2. Ljudi to ne shvataju, a onda je došao Bajden i odmah to odobrio", kazao je on.

Tramp kaže da neće dozvoliti da se ponove izbori 2020.

Tramp je doveo u pitanje regularnost prethodnih izbora u SAD, kazavši kako je sramotno ono što se dogodilo 2020. godine, kada je, po njemu, došlo do prevare i da neće dozvoliti da se to ponovi.

"Sada je sve loše u našoj zemlji i postalo je još gore pod tim tipom, najgorim predsednikom u istoriji", kazao je Tramp misleći na šefa Bele kuće Džozefa Bajdena i dodao da ima prednost u anketama u odnosu na njega.

Obračun sa navalom migranata i talasom kriminala 

Takođe se osvrnuo na glasanje poštom, koje, po njemu, vodi do brojnih neregularnosti.

"To je katastrofa. Kada god imate glasanje poštom, imaćete varanje", rekao je Tramp, dodavši da se njegova kampanja fokusira da "preplavi" protivnike brojem glasova kako bi pobeda bila previše ubedljiva za navodni pokušaj krađe.

Na pitanje šta će preduzeti po pitanju miliona migranata koji nekontrolisano prelaze granicu sa Meksikom, Tramp je rekao da je Bajdenova administracija nasledila najbezbedniju granicu, a da sada SAD imaju najgoru granicu u svojoj istoriji. 

"Zatvorićemo granice, moraćete ovde da dođete po zakonu. Ne zaboravite da sam ja sprovodio politike kojih se niko drugi nije setio. Ostanite u Meksiku, nećemo vas prihvatiti u našoj zemlji, ako vam nije odobren ulazak", kazao je Tramp, dodavši da je trgovina ljudima na nezapamćenom nivou i da trgovci ljudima prelaze granicu u neverovatnim brojevima.

AP/Edgar H. Clemente

 

Zatim je kazao da bi deportovao kriminalce, ali i ojačao sprovođenje zakona pružanjem zakonskog imuniteta pripadnicima organa reda.

"Oni bi imali mogućnost da zaustave kriminal", rekao je Tramp, kritikujući "politički korektan" pristup borbi protiv kriminala.

Takođe se protivio pokretu „Životi crnaca su važni“ (Black lives matter), koji se istakao po nasilnim protestima širom zemlje za vreme njegovog mandata, kojima je povod navodno bila policijska brutalnost.

Tramp o princu Hariju i "misteriji" Kejt Midlton

Tramp se osvrnuo i na manje bitna pitanja poput sudbine "otuđenog" britanskog princa Harija, koji bi mogao da bude deportovan iz SAD zbog lažnog iskaza o uzimanju droge u svom zahtevu za američku vizu.

Princ koji živi u Kaliforniji, od kada su se on i njegova supruga Megan Markl odvojili od kraljevske porodice i preselili u SAD, priznao je u svojim memoarima iz 2023. godine da koristi drogu i psihodelike, uključujući kokain, marihuanu i magične pečurke.

"Moraćemo da vidimo da li se zna nešto o drogama, a ako je lagao, moraće da se preduzmu odgovarajuće mere“, rekao je Tramp, ali nije ponudio definitivan odgovor.

Kad je već bila tema britanska kraljevska porodica Tramp je pružo podršku princezi od Velsa Kejt Midlton, koja je dospela na naslovnice širom sveta, nakon što je priznala da je manipulisala fotografijom i čiji se nestanak sa javne scene pomno prati.

"To ne bi trebalo da bude tako velika stvar. Pogledate ove filmske glumce. Kada vidite filmske glumce i sretnete ih zapitate se da li je to ista osoba kao na slici?”, rekao je Tramp govoreći o "fotošopiranju" fotografija koje je redovna pojava.

"Pogledao sam tu zapravo, i to je bilo vrlo malo doterivanje. Prolazi kroz težak period i oni je zaista jure", osvrnuo se Tramp na tretman koje je Kejt Midlton doživela od medija.  

 

 

Komentari (0)

Svet