Planeta

Od borbe za život, do istorijske medalje: Feliks je u Tokiju osvojila bronzu, ali njena priča inspiriše mnoge žene

Komentari

Autor: Jutarnji

07/08/2021

-

08:27

Od borbe za život, do istorijske medalje: Feliks je u Tokiju osvojila bronzu, ali njena priča inspiriše mnoge žene
Alison Feliks - Copyright Tanjug/AP/Francisco Seco

veličina teksta

Aa Aa

Sjajno je bilo tokijsko finale na 400 metara, bila je to trka velikih priča. Šon Miler-Uibo postala je tek druga žena u istoriji koja je odbranila olimpijsko zlato u ovoj disciplini, posle slavne Francuskinje Marije-Žoze Perek (1992. i 1996.). Bahami su tako u potpunosti zavladali u trčanju na jedan krug u Tokiju - dan ranije je na 400 metara kod atletičara slavio Steven Gardiner.

Miler-Uibo je cele godine najavljivala da će u Tokiju trčati samo 200 metara, jer silno želi zlato i na pola kruga.

Ali, kako su se bližile Igre, shvatila je dve stvari. Prvo, na 200 metara konkurencija je ogormna i drugo, odluči li ipak da trči 400 metara, biće apsolutna favoritkinja za zlato, posebno nakon što je svetska prvakinja Salva Eid Naser suspendovana zbog kršenja antidoping pravila.

Tako je na kraju i bilo, na 200 metara je završila na osmom mestu, ali na dvostruko dužoj deonici je bila nedodirljiva. Slavila je s 48.36 sekundi, nadmašivši za stotinku rekord Severne i Srednje Amerike.

Tanjug/AP/Martin Meissner

 

Do drugog mesta došla je Marilejdi Paulino s 49.20, donevši Dominikanskoj Republici četvrtu medalju u Tokiju, nakon što nikad pre ova zemlja nije osvojila više od dva odličja na istim OI.

No, neka nam oproste i Miler-Uibo i Paulino, ali priča dana je ipak Alison Feliks (35) koja je bronzanom medaljom dodatno učvrstila svoj status istinske atletske i sportske legende.

Postala je prva žena u istoriji s 10 olimpijskih medalja u atletici, sada ima šest zlata, tri srebra i jednu bronzu. Na večnoj lestvici se odlepila od Merlin Oti koja ima devet olimpijskih odličja, ali ipak nešto manjeg sjaja (tri srebra, šest bronzi) od Feliks.

Računajući mušku i žensku konkurenciju, ispred Alison su još samo Pavo Nurmi s 12 medalja (9 zlata, 3 srebra) i Karl Luis koji takođe ima deset odličja, ali od toga je devet zlatnih i jedna srebrna.

Feliks je za bronzu trčala 49.46, što joj je najbolji rezultat još od 2015. Punih 17 godina nakon Atine gde je kao 18-godišnjakinja srušila svetski juniorski rekord na 200 metara (22.18) i osvojila srebro, briljantna Amerikanka i dalje traje, i dalje je u svetskom vrhu.

Tanjug/AP/Francisco Seco

 

Ali, svim olimpijskim igrama na kojima je nastupila osvojila je pojedinačnu medalju, a ova poslednja svakako ima posebnu vrednost jer je došla nakon što je 2018. rodila ćerku Kamrin i to nakon vrlo teške i rizične trudnoće, hitnog porođaja carskim rezom u 32. nedelji i po život opasnih komplikacija za obe.

Pobedile su u toj borbi, a onda se mama pre nego što je iko očekivao, vratila pobedama i na stazi. Manje od godinu dana nakon porođaja, na Svetskom prvenstvu u Dohi je s dva štafetna zlata prestigla Usaina Bolta na večnoj listi. Sada ima rekordnih 13 zlatnih medalja sa svetskih prvenstava (Bolt 11), i još tri srebrne i dve bronzane. I deset olimpijskih medalja, s tim da će tu brojku moći još i da poveća u štafeti 4x400 m.

"Nadam se da će se puno majki prepoznati u meni. Želim da im budem inspiracija", rekla je Feliks koja je blistala od sreće na pobedničkom postolju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet