Planeta

Microsoft upozorava na novo AI oružje: Na udaru velike sile bi se mogle naći SAD, Južna Koreja i Indija

Komentari

Autor: Guardian

06/04/2024

-

08:22

Microsoft upozorava na novo AI oružje: Na udaru velike sile bi se mogle naći SAD, Južna Koreja i Indija
Microsoft upozorava na novo AI oružje: Na udaru velike sile bi se mogle naći SAD, Južna Koreja i Indija - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Kina će ove godine pokušati da poremeti izbore u SAD, Južnoj Koreji i Indiji sa sadržajem generisanim veštačkom inteligencijom nakon što je izvela probu na predsedničkim izborima na Tajvanu, upozorava Microsoft.

Američki softverski gigant saopštio je da očekuje da će sajber grupe, iza kojih stoji kineska država, ciljati izbore visokog profila 2024. godine, uz učešće Severne Koreje, navodi se u izveštaju tima za procenu obaveštajnih pretnji objavljenom u petak.

"Dok građani Indije, Južne Koreje i Sjedinjenih Država izlaze na birališta, verovatno ćemo videti kineske sajber aktere i influensere, a donekle i severnokorejske sajber aktere, kako rade na ciljanju ovih izbora", navodi se u izveštaju.

Microsoft je rekao da će Kina "u najmanju ruku" kreirati i distribuirati sadržaje generisane veštačkom inteligencijom putem društvenih medija koji će "ići u korist njihovim stavovima na ovim izborima visokog profila", prenosi Guardian.

Kompanija je dodala da je uticaj AI sadržaja mali, ali su upozorili da bi se to moglo promeniti.

"Iako je uticaj takvog sadržaja na javnost i dalje nizak, kinesko sve veće eksperimentisanje u širenju mimova, video i audio zapisa će se nastaviti, a moglo bi se pokazati efikasnim u budućnosti", saopštio je Microsoft.

U izveštaju se navodi da je Kina već pokušala da sprovede dezinformacionu kampanju uz pomoć veštačke inteligencije na predsedničkim izborima u Tajvanu u januaru. Kompanija je saopštila da je ovo prvi put da je primetila da subjekti koje podržava država koriste AI sadržaj u pokušaju da utiču na izbore u inostranstvu.

profimedia

 

Grupa koju podržava Peking pod nazivom "Oluja 1376", takođe poznata kao "Spamouflage" ili "Dragonbridge", bila je navodno veoma aktivna tokom tajvanskih izbora. Jedan od njihovih navodnih pokušaja da utiču na izbore bio je kačenje lažnog audio snimka na Youtube izbornog kandidata Terija Goua, koji je odustao u novembru i dao podršku drugom kandidatu. Microsoft je rekao da je snimak "verovatno AI generisan". Youtube je uklonio sadržaj pre nego što je stigao do mnogih korisnika.

Grupa koju navodno podržava Peking pokrenula je niz mimova generisanih veštačkom inteligencijom o pobedničkom kandidatu, Vilijamu Laiju, koji se zalaže za suverenitet Tajvana. U mimovima su bile neosnovane optužbe protiv Laija za proneveru državnih fondova. Takođe je povećana upotreba televizijskih voditelja i vesti generisanih veštačkom inteligencijom, što je navodno koristio i Iran. Takvi "voditelji" su iznosili neutemeljene tvrdnje o Laijevom privatnom životu, uključujući onu da ima vanbračnu decu.

Microsoft je naveo da su voditelji vesti kreirani pomoću alata CapCut, koji je razvila kineska kompanija BiteDance, vlasnik TikTok-a.

Profimedia

 

Kampanja postavljanja "provokativnih pitanja" u SAD

Dodaje se da kineske grupe nastavljaju da organizuju "kampanje uticaja" u SAD. One se sastoje od toga da glumci, iza kojih navodno stoji Peking, koriste naloge na društvenim mrežama da bi "postavili pitanja koja izazivaju podele" i pokušali da razumeju probleme koji dele američke glasače.

"Ovo bi moglo biti prikupljanje obaveštajnih podataka i specifičnosti o ključnim glasačkim demografskim podacima uoči predsedničkih izbora u SAD", navodi Microsoft u postu na blogu koji je objavljen uz izveštaj.

Jedna objava na X-u odnosila se na predlog za finansiranje u Kongresu SAD vredan 118 milijardi dolara, koji kombinuje 20 milijardi za američko-meksičku granicu sa paketom od 75 milijardi dolara za Ukrajinu i Izrael. 

"Kakva je vaša reakcija?", bilo je jedno pitanje na društvenoj mreži.

Drugi nalog je označio nestanak aviona F-35 u Južnoj Karolini prošle godine, rekavši da "samo pod Bajdenovom administracijom" može biti izgubljen vredan komad vojne opreme – iako su ostaci pronađeni ubrzo nakon toga, i pitao takođe "šta mislite o ovome?"

Izveštaj je objavljen iste nedelje kada je Odbor za reviziju imenovan od Bele kuće rekao da je "kaskada grešaka" od strane Microsofta dozvolila kineskim sajber operaterima koje podržava država da upadnu u naloge elektronske pošte visokih američkih zvaničnika. Prošlog meseca, vlade SAD i Velike Britanije optužile su hakere koje podržava Kina da vode višegodišnju sajber kampanju usmerenu na političare, novinare i kompanije, kao i britanske izbore.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet