Planeta

Kvalitet vode za piće značajno varira između zemalja širom sveta: Gde je situacija najbolja i kakvo je stanje u Srbiji?

Komentari

Autor: Euronews Srbija/World Population Review

13/04/2024

-

10:06

Kvalitet vode za piće značajno varira između zemalja širom sveta: Gde je situacija najbolja i kakvo je stanje u Srbiji?
Kvalitet vode za piće značajno varira između zemalja širom sveta: Gde je situacija najbolja i kakvo je stanje u Srbiji? - Copyright Euronews Srbija, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kvalitet vode, posebno kvalitet vode za piće, je verovatno najvažnija potreba kad je reč o opstanaku ne samo ljudi, već i svih kopnenih oblika života na planeti. 

Uprkos njenom značaju, kvalitet vode nije garantovan i značajno varira između zemalja širom sveta, pod uticajem prirodnih i ljudskih faktora.

Merenje bezbednosti vode za piće u svakom području jedne zemlje je od vitalnog značaja jer pomaže toj zemlji da odredi gde da usmeri svoje napore kako bi osigurala dugoročno zdravlje svojih građana i održivost snabdevanja vodom.

Kako se određuje bezbednost vode za piće?

Lokalizovano testiranje je najčešći metod određivanja bezbednosti pitke vode u nekom regionu. U razvijenim zemljama testiranje može biti sprovedeno od strane javnih komunalnih preduzeća ili različitih lokalnih, državnih ili federalnih agencija. S druge strane, u nerazvijenim i manje razvijenim zemljama testovi su mnogo manje dosledni i pouzdani.

Jedan od najuglednijih agregatora podataka o kvalitetu vode je Indeks ekoloških performansi Univerziteta Jejl, koji prati 40 pokazatelja performansi - uključujući UN "Sanitation & Drinking Water" - kako bi identifikovao najekološkije države na svetu. Dodatni pokazatelji performansi koje prati EPI obuhvataju ekološko zdravlje, ublažavanje klimatskih promena, kvalitet vazduha, upravljanje otpadom, biodiverzitet, populacije ribolova itd.

Šta je EPI i kako se ocenjuje kvalitet vode?

EPI meri kvalitet vode po DALY stopi (godine života izgubljene na 100.000 osoba zbog izloženosti nebezbednoj pitkoj vodi) - EPI. Prema skali DALY, indeksom 100 ukazuje na države sa najčistijom i najmane kontaminiranom pitkom vodom, a indeks 0 ukazuje na države sa najkontaminiranijom pitkom vodom na planeti. Margina greške unutar jednog indeksnog poena je 5 odsto.

worldpopulationreview

 

 

Kakvi su rezultati i gde smo mi?

Deset evropskih zemalja, uključujući Austriju, Finsku, Grčku i Island, dele prvo mesto u EPI rangiranju za najčistiju vodu širom sveta.

S druge strane, 10 zemalja sa najnižim ocenama kvaliteta vode prema EPI nalazi se - u Africi.

Srbija se nalazi na prilično dobrom 42. mestu od 178 zemalja, sa indeksom 60,5. Od zemalja u okruženju, ispred nas su Slovenija na 30. mestu sa indeksom 70,3 i i Hrvatska na 37. mestu, sa ideksom 63,3 - dok su lošije plasirani Severna Makedonija (46. mesto, indeks 58.3), Bosna i Hercegovina (50. mesto, indeks 57.3) i Crna Gora (53. mesto, indeks 56,8)

Zanimljivo je da se ispod Srbije na listi nalaze neke od najbogatijih zemalja sveta, Kuvajt (51. mesto, indeks 57,2) Katar (52. mesto, indeks 57) i Ujedinjeni Arapski Emirati (62. mesti, ineks 51.7).


10 zemalja sa najboljim kvalitetom vode  (2022 DALY score):
Velika Britanija        100
Holandija                 100
Grčka                      100
Austrija                    100
Švajcarska              100
Finska                     100
Norveška                100
Island                     100
Malta                      100
Island                     100

10 zemalja sa najlošijim kvalitetom vode (2022 DALY score):
Niger                      1.7
Nigerija                  4.3
Togo                      4.9
Burundi                 5.4
Madagaskar          6.2
Eritreja                  6.4
Gvineja Bisau       6 6
Lesoto                   7 2
Kamerun               7.5
Burkina Faso        7.9

Kompletnu listu možete da pogledate na ovom linku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet