Planeta

"Pogrešan signal separatističkim snagama": Kina odlučno protiv američke pomoći Tajvanu

Komentari

Autor: Tanjug

24/04/2024

-

10:54

"Pogrešan signal separatističkim snagama": Kina odlučno protiv američke pomoći Tajvanu
"Pogrešan signal separatističkim snagama": Kina odlučno protiv američke pomoći Tajvanu - Copyright Tanjug/AP/Chiang Ying-ying

veličina teksta

Aa Aa

Kina se odlučno protivi američkom paketu bezbednosne pomoći za Tajvan u iznosu od više od osam milijardi dolara, saopštila je Kancelarija za pitanja Tajvana kineskog Ministarstva spoljnog poslova.

Portparol Kancelarije rekao je da Peking poziva SAD da ispune svoju obavezu da ne podržavaju nezavisnost kineskog regiona Tajvan, kao i da obustave sve vrste njegovog naoružavanja, poručio je potparol Kancelarije.

Portparol je naglasio da paket pomoći SAD Tajpeju "šalje pogrešan signal separatističkim snagama koje se zalažu za nezavisnost Tajvana", čemu se, kako je naveo, Peking odlučno protivi, preneo je Rojters.

Predsednica regiona Tajvan Cai Ing-ven izrazila je danas zadovoljstvo što je Kongres SAD usvojio paket bezbednosne pomoći za Tajpej.

Cai se danas u Tajpeju sastala sa delegacijom američkog Kongresa.   

Američki Senat usvojio je zakon kojim se odobrava paket bezbednosne pomoći Izraelu, Ukrajini i kineskom regionu Tajvan u vrednosti od ukupno 95 milijardi dolara.

Paket pomoći predviđa 61 milijardu dolara za Ukrajinu, 26 milijardi za Izrael, i oko 8,12 milijardi za, kako se navodi, ''suprotstavljanje komunističkoj Kini'' u Indo-Pacifiku, dok je četvrti deo paketa namenjen za mere koje će dovesti do potencijalne zabrane aplikacije TikTok u SAD, mere da se zamrznuta ruska imovina prebaci Ukrajini i nove sankcije Iranu.

Vojska tajvanskog regiona saopštila je u nedelju da će razgovarati o tome na koji način da iskoristi američki paket pomoći.

SAD pružaju najveću pomoć u oružju Tajvanu, iako nemaju formalno uspostavljene diplomatske odnose, navodi britanska agencija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet