Planeta

Izgubljeni tablet otkrio ulogu ruskih plaćenika u ratu u Libiji

Komentari

Autor: Jutarnji

11/08/2021

-

21:20

Izgubljeni tablet otkrio ulogu ruskih plaćenika u ratu u Libiji
Izgubljeni tablet otkrio ulogu ruskih plaćenika u ratu u Libiji - Copyright Tanjug/AP/Chokri Mahjoub

veličina teksta

Aa Aa

Od 2011. godine, kako je s vlasti svrgnut pukovnik Muamer Gadafi nakon više od četiri decenije vladanja, Libija je ušla u građanski rat. Već više godina besne borbe brojnih frakcija i plemenskih paravojski. Posle više godina borbe stvorile su se dve glavne frakcije - glavna vlada u Tripoliju, koju priznaje UN, i pobunjenici pod vođstvom generala Kalife Haftara, kojeg podržava i Rusija.

BBC je preneo veliku priču o ulozi ruskih plaćenika iz tzv. Vagner grupe, koja se bori na Haftarovoj strani, i koja se već nekoliko godina nalazi pod lupom svetske javnosti zbog brojnih svedočanstava o navodnom činjenju ratnih zločina, kao i povezanosti sa strukturama iz vojnih i obaveštajnih sektora Rusije.

Pojavili se još u Ukrajini

Prva pojava Vagner grupe zabeležena je u borbama na strani proruskih separatista u Ukrajini, kada je 2014. Rusija anektirala Krim, a otad su se borili u Siriji, Mozambiku, Sudanu i Srednjoafričkoj Republici, premda ih Rusija nikad nije službeno priznala. Službeni stav Rusije je da ne zna ništa o spomenutoj grupi čije postojanje Putinova administracija opovrgava.

Prema navodima nekih od bivših članova, grupa je brojala i do 10.000 članova, a njih se oko 1.000 borilo na strani generala Haftara od 2019. godine, sve dok nije nastupio prekid vatre u septembru 2020. godine. 

Razlozi za priključivanje grupi su obično bili finansijske prirode ili su ljudi s debelim ratnim iskustvom odlučili da se stave u neslužbenu službu države.

Imena boraca nađena na izgubljenom tabletu

Umešanost Vagner grupe u sukobima u Libiji dosad je bila uglavnom predmet brojnih spekulacija, sve dok nije otkriven tablet, koji je ostavio borac uključen u ratna delovanja plaćeničke paravojske. 

Na njemu su se, na ruskom jeziku, nalazila kodna imena boraca kojima je moguće ući u trag, a osim toga, postojala je i lista oružja koji su članovi potraživali, a koju je - prema svedočenjima stručnjaka - moguće dobiti samo od etabliranih struktura vojnih sila kao što je ruska vojska.

Na popisu vojne opreme tako su se našla četiri tenka, stotine kalašnjikova kao i kompleksan radarski sistem dostupan samo u skladištima ruske vojske, kako tvrdi vojni analitičar s kojim je BBC stupio u kontakt. 

Takođe, tablet koji je u posed BBC-ja došao posredstvom libijskih obaveštajaca - sadržao je informacije o uključenosti plaćenika u miniranje civilnih područja i postavljanje eksplozivnih zamki, što bez adekvatnog oznaka predstavlja ratni zločin.

Ratni zločini

Upravo su ratni zločini nešto što se pripadnicima zloglasne grupe stavlja na leđa. Tako BBC spominje vojnika libijske vojske čiji je prijatelj, uprkos predaji,upucan dvaput u stomak i odveden, kao i trojica drugih prijatelja koji su odvedeni istog dana ali ih spomenuti vojnik otad nije video. 
Drugo svedočanstvo uključuje tamošnjeg seljaka koji je masakr svoje porodice preživeo tako što se pravio mrtav. 

Preko njegovog svedočanstva, BBC je uspeo da identifikuje navodnog ubicu. BBC je došao i do bivšeg pripadnika kontroverzne paravojne grupe koji je priznao kako nisu ostavljali svedoke i zarobljenike  jer "niko ne želi da hrani još jedna usta".

Drugi ekspert kojeg je kontaktirala velika britanska medijska kuća spomenuo je ime Dmitrija Utkina, bivšeg pripadnika GRU-a, ruske vojne obaveštajne službe za kojeg se veruje da je osnivač Vagnera obzirom da je upravo to bilo njegovo kodno ime unutar bivše službe.

BBC je pokušao da kontaktira Utkina, ali bez uspeha. Spomenuti geopolitički ekspert naveo je i ime Jevgenija Prigožina, bogatog biznismena bliskog predsedniku Vladimiru Putinu u kontekstu direktora kompanije Evro Polis, koju je američka vlada 2018. godine kaznila nazivajući je  firmom u vlasništvu Rusije zaduženom za zaštitu sirijskih naftnih polja, a koja je pod kontrolom Prigožina.

Brojni istraživački novinari vezuju Prigožina s Vagnerom i Evro Polisom, premda je njegov glasnogovornik odbacio sve navode, dodajući kako Prigožin nije čuo ni za kakva kršenja ljudskih prava u Libiji počinjenih od strane Rusa, uz komentar kako veruje da se radi o "apsolutnoj laži".

Rusko ministarstvo spoljnih poslova izjavilo je kako Rusija čini sve u njenoj moći da produži prekid vatre i reši nestabilnu političku krizu i situaciju u Libiji.

Takođe, dodali su kako su svi detalji o uključenju tzv. Vagner grupe bazirani na lažnim podacima koji za cilj imaju diskreditovanje službene ruske politike prema Libiji.

Komentari (0)

Svet