Planeta

Plejboj, fudbaler, bivši zatvorenik: Ko je Sadi Gadafi, "crna ovca" porodice libijskog diktatora

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/09/2021

-

22:09

Plejboj, fudbaler, bivši zatvorenik: Ko je Sadi Gadafi, "crna ovca" porodice libijskog diktatora
Sadi Gadafi - Copyright EPA/MICK TSIKAS

veličina teksta

Aa Aa

Sadi Gadafi, sin pokojnog libijskog vođe Moamera Gadafija koji je svrgnut i ubijen u ustanku 2011, pušten je iz zatvora u Libiji, potvrdio je izvor iz ministarstva pravosuđa AFP-u u nedelju.

"Sadi Moamer Gadafi pušten je iz zatvora", prema sudskoj presudi od pre nekoliko godina, rekao je izvor, ali nije otkrio da li je Sadi još u zemlji. 

Gadafi je mogao da bira da li će da ostane u LIbiji ili da ode, dodao je izvor, a neki medijski napisi sugerisali su da je već otišao  Tursku.

Raskošan život

Sadi (47) je, pre hapšenja, bio poznat po svom raskošnom stilu života.

Kako je u jednom intervjuu 2011. godine ispričala Bugarka po imenu Dafina Mirčeva, "novac za Sadija Gadafija" nikada nije bio problem.

Ona je tvrdila da ga je upoznala u jednom noćnom klubu u Parizu, gde je radila kao igračica, i da je to bio početak njihove romantične veze.

Kako bi se ilustrovao način života Sadija Gadafija, dovoljno je navesti samo nekoliko stvari koje je Mirčeva opisala - svita od desetak Libijaca koje je zvao "svojim slugama" uvek je išla uz njega, u hotelima je njegova soba uvek morala da bude najveća, a sa sobom je uvek nosio kofer pun novca, koji bi po potrebi dopunio jednim pozivom.

Prema njenim tvrdnjama, godišnje je trošio oko 150 miliona evra na privatne avione, hotele sa pet zvezdica za sebe i poslugu, automobile, odeću i nakit.

Još jedna činjenica mogla bi da opiše život Sadija Gadafija - u jednoj presudi naloženo mu je da isplati 392.000 evra hotelu u Liguriji, zbog toga što je 2007. godine otišao ne plativši račun.

Fudbalska karijera

Za razliku od svoje braće, Sadi nije želeo da učestvuje u vladi svog oca. Umesto toga, sebi je predvideo karijeru uspešnog fudbalera, a Moamer Gadafi učinio je sve što je u njegovoj moći da sinu ispuni želju.

Njegovo učešće u libijskom fudbalu je naširoko poznato, ponajviše zbog bizarnih zakona koji su zbog toga doneti.

Tako je, na primer, bilo zabranjeno da komentatori govore prezimena bilo koga osim Sadija Gadafija - samo su njega, dakle zvali po imenu, dok su ostali fudbaleri bili poznati samo po brojevima.

Bio je i kapiten fudbalske reprezentacije Libije, ali i predsednik Libijskog fudbalskog saveza.

Bilo je najavljeno i da će Sadi Gadafi preći u Birkirkaru, klub koji je bio šampion Malte, i da će za njih zaigrati u Ligi šampiona. Do ovog transfera, međutim, nije došlo.

Nakon karijere u libijskim klubovima, Sadi je 2003. potpisao za italijansku Peruđu, na zahtev tadašnjeg italijanskog predsednika Silvija Berluskonija koji je imao bliske veze s libijskim režimom.

 

 

Za ličnog savetnika, Sadi Gadafi uzeo je Dijega Maradonu, dok mu je kondicioni trener bio kanadski sprinter Ben Džonson, bivši olimpijski i svetski šampion u trkama na 100 metara.

Njegova karijera u italijanskoj ligi, međutim, nije bila baš blistava. Njen vrhunac je bio u maju 2004. godine kada je odigrao svega 15 minuta protiv Juventusa, a nakon toga je suspendovan jer je pao na doping testu.

Nakon Peruđe, igrao je kratko i za Udineze (gde je upisao jedan nastup) i za Sampdoriju (nula nastupa). 

Neslavnoj fudbalskoj karijeri Sadija Gadafija, došao je kraj 2007. godine.

Pukovnik Moamer Gadafi 

Sadi Gadafi je treći sin pukovnika Moamera Gadafija, koji je preuzeo vlast vojnim pučem bez žrtava 1969. godine.

Samoprozvani "vođa revolucije" 42 godine strogo je vladao svojom "Džamahirijom" ili "vladavinom mnoštva".

Za sve to vreme njegova porodica je živela veoma raskošno.

Pre 12 godina, u jednom izveštaju američkih diplomata, stajalo je da je Sadi Gadafi 'crna ovca' moćne familije.

Njegovom raskalašnom životu, međutim, došao je kraj 2011. godine, kada je u Libiji izbila pobuna.

Jedan od Sadijeve braće, Seif al-Arab, poginuo je u vazdušnom napadu NATO u aprilu te godine, a nekoliko meseci kasnije poginula su mu još dva brata.

profimedia

Moamer Gadafi sa sinovima

Naposletku, pobunjenici su 20. septembra upali u grad Sirt, gde su ubili njegovog oca Moamera Gadafija i jednog od Sadijeve braće, Mutasima.

Moamera Gadafija su, tom prilikom, optužili da je koristio naftno bogatstvo zemlje za finansiranje i naoružavanje pobunjeničkih grupa širom Afrike.

Kada je Moamer Gadafi ubijen, Sadi je bio prinuđen da pobegne u Niger, ali samo tri godine kasnije, izručen je Libiji.

Bio je u zatvoru u Tripoliju, zbog optužbi za zločine protiv demonstranata 2011. godine, ali i za ubistvo libijskog fudbalskog trenera Bašira al-Rajanija 2005, što je optužba koje je kasnije oslobođen.

Šestoro članova porodice Gadafi je preživelo pad Moamera: njegova supruga Safija, ćerka Ajša, i sinovi Muhamed, Seif al-Islam, Hanibal i Sadi.

Komentari (0)

Svet