Planeta

Masakr u Peruu: Ubijeno 14 ljudi, uključujući i dva deteta

Komentari

Autor: Tanjug

24/05/2021

-

23:05

Masakr u Peruu: Ubijeno 14 ljudi, uključujući i dva deteta
Masakr u Peruu: Ubijeno 14 ljudi, uključujući i dva deteta - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Militanti levičarske grupe "Blistavi put" ubili su najmanje 14 ljudi, uključujući i dva deteta, u udaljenom regionu ove južnoameričke zemlje koji je poznat po proizvodnji koke.

Militanti su spalili tela pojedinih žrtava do te mere da su neprepoznatljive, saopštila je danas vojska Perua, a preneo Rojters.

Pamfleti na kojima se ohrabruju Peruanci da se suzdrže od glasanja na predsedničkim izborima su pronađeni na mestu masakra, navodi se u saopštenju peruanskih oružanih snaga.

Vojska je nazvala ubistva "činom genocida" i rekla je da je "Blistavi put" prethodno nazivao takve napade oblikom "socijalnog čišćenja".

U saopštenju peruanskih oružanih snaga građani Perua se uveravaju da će imati "bezbedan izborni proces".

Masakr se desio u regionu Vale de los Rios Apurimak, gde se proizvodi 75 odsto kokaina u Peruu, saopštile su vlasti.

"Verovatno će biti još ubijenih", naveo je policijski komandir Sesar Servantes za radio RPP, koji je ranije izjavio da je ubijeno najmanje 18 osoba.

Veliki planinski region u kojem se desio masakr je centar konstantnih operacija bezbednosnih snaga protiv ostataka "Blistavog puta", koje policija smatra telohraniteljima krijumčara droge.

Maoistička pobunjenička grupa, koju je Vlada dugo smatrala terorističkom, pokrenula je jedan od najsmrtonosnijih sukoba unutar jedne zemlje u Latinskoj Americi osamdesetih godina prošlog veka i procenjuje se da je 69.000 ljudi ubijeno, prema lokalnoj Komisiji za utvrđivanje istine.

"Blistavi put" je počeo da slabi početkom devedesetih, nakon što je osnivač Abimael Guzman uhapšen, a od tada se grupa pretvorila u kriminalnu bandu sa narko-dilerima.

Komentari (0)

Svet