Planeta

Osumnjičeni za ubistvo dve žene u Koloradu uhapšen posle četiri decenije

Komentari

Autor: Euronews/ A. T.

26/05/2021

-

20:18

Osumnjičeni za ubistvo dve žene u Koloradu uhapšen posle četiri decenije
Osumnjičeni za ubistvo dve žene u Koloradu uhapšen posle četiri decenije - Copyright Tanjug/AP Park County Sheriff's Office

veličina teksta

Aa Aa

Gotovo četiri decenije osamdesetosmogodišnju Ajlin Frenklin mučio je veliki teret jer nije znala ko je bio ubica njene dvadesetjednogodišnje ćerke koja je napadnuta i nađena mrtva u snežnoj oluji u Koloradu. Njena ćerka Anet Šni ubijena je pucnjem u glavu 6. januara 1982. godine. 

“Svakog praznika mislim o tome. Ustanem ujutru i mislim. Nema dana da ne svane a da ne mislim o svojoj ćerki", kaže Ajlin Frenklin.

U februaru je dobila vesti koje je mislila da neće dočekati, policija je, tokom pokušaja ubistva, uhapsila sedamdesetogodišnjeg Alana Li Filipsa. On je optužen i za ubistvo Barbare Džo Oberholcer, koja je poslednji put viđena živa 6. januara 1982. godine. Osim optužbi za ubistvo, FIlips, penzionisani mehaničar i otac troje dece, suočava se sa optužbama za kidnapovanje i pokušaj napada. 

profimedia

 

Iz šerifove kancelarije su rekli da misle da dve žene nisu bile zajedno kada su poslednji put viđene da pešače na periferiji grada Brekenbridž. Obe žene su ubijene vatrenim oružjem, istakli su iz kancelarije šerifa.

Telo Barbare pronađeno je na vrhu Husije Pas dan posle njenog nestanka, ali je istražiteljima bilo potrebno šest meseci da pronađu telo ćerke Ajlin Frenklin. Pronašli su ga u ruralnom području oblasti Park. Advokati Filipsa nisu hteli da komentarišu optužnice. 

Ubicu otkrili forenzičari

Zvaničnici su rekli da su ubistvo staro decenijama uspeli da reše uz pomoć forenzičara koji su koristili baze podataka kako bi povezali DNK pronađen na mestu zločina sa Filipsom. Oni su uspeli da ga povežu sa mestom na kojem je žena nestala ponajviše zbog činjenice  da je bio spasen iz oluje koja ga je zadesila u Guanela prolazu u planinama Kolorado u noći kada su obe žene poslednji put bile viđene. 

Spasioci su ga primetili kada je ispalio signalnu raketu za poziv u pomoć. 

Dejv Montoja bio je vatrogasac u oblasti Klir Krik kada je dobio obaveštenje da je primećen signal u pomoć.

“Čoveka smo bukvalno izbavili iz pakla", kazao je on za NBC.

Za pronalaženje ubice korišćena je baza podataka koja se sastojala od podataka više od 12.000 ljudi i DNK materijala koje je policija prikupila tokom vođenja istrage. 

Motiv zločina još nije poznat ali se policija nada da će bar porodice nastradalih žena biti malo mirnije kada znaju da ubica više nije na slobodi.

Ajlin Frenklin kaže da je sada bar malo spokojnija.

“Znam da imam 88 godina i da možda neću dočekati presudu ali bar znam da je osumnjičeni u zatvoru", kaže Ajlin. 

Ona je zahvalila istražiteljima što nisu odustali od istrage. 

Filips će izaći na prvo saslušanje 13. septembra, izjavili su iz tužilaštva u Koloradu. 

Komentari (0)

Svet