Planeta

Jedna osoba poginula, obustavljen rad naftovoda i luke Vankuver zbog obilnih padavina u Kanadi

Komentari

Autor: Tanjug, Gardijan

17/11/2021

-

10:54

Jedna osoba poginula, obustavljen rad naftovoda i luke Vankuver zbog obilnih padavina u Kanadi
Jedna osoba poginula, obustavljen rad naftovoda i luke Vankuver zbog obilnih padavina u Kanadi - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Telo žene izvučeno je iz jednog od klizišta izazvanih izuzetno obilnim padavinama u kanadskoj provinciji Britanske Kolumbije na obali Pacifika, a strahuje se da možda ima još žrtava, saopštile su vlasti. 

Kako se navodi, timovi za spasavanje nastavljaju da tragaju za drugim mogućim žrtvama sa klizišta koje je izazvano u ponedeljak,. U okrugu Pemberton nađeno je još sedam vozila na mestu klizišta i policija pokušava da utvrdi da li ima još nastradalih, prenosi AP. 

profimedia

 

Policija je dobila informaciju o još dve osobe koje su nestale, koja se proveravaju.

"Nadamo se da ćemo tokom potrage da nalazimo preživele. Ali šanse nam se umanjuju kako prolazi vreme, ali i zbog veličine klizišta", rekao je za The Globe i Mail Dejvid Mekenzi, zadužen za potragu i spasavanje u okrugu Pemberton.

Na drugom mestu u ovoj kanadskoj pokrajini, gradonačelnik Abotsforda Henri Braun rekao je da neprohodni autoputevi stvaraju haos u gradu dok policija i vatrogasci pokušavaju da transportuju ljude u centre za evakuaciju. 

Za dva dana pala mesečna količina kiše

Za dva dana jakih oluja ovde je pala količina kiše koju grad dobije tokom celog novembra, a gradonačelnik je rekao da voda i dalje raste i da će autoput biti zatvoren na neko vreme.

Šef policije u Abotsfordu rekao je da su policajci u ponedeljak uveče evakuisali neke ljude sa krovova automobila preplavljenih poplavnim vodama, a neke vozače ostavili su u vozilima jer su bili iznad vode. 

Oko 1.100 domova je evakuisano u Abotsfordu, a u Meritu svih 7.000 stanovnika bilo je primorano da napusti kuće nakon što je kanalizacioni sistem zbog obilnih padavina zakazao. Stanovnici zapadne Kanade koji su ovog leta bili prisiljeni da napuštaju svoje domove zbog šumskih požara i ekstremne vrućine, ponovno moraju da čine isto zbog velikih poplava širom regiona. 

 

Luka Vankuver i naftovod prekinuli rad

Ekipe planiraju da koriste tešku građevinsku opremu i pse tragače kako bi spasili što više ljudi. U ponedeljak su helikopteri prevezli 275 ljudi od kojih je 50 dece.

Luka Vankuver, najveća u Kanadi, objavila je da je prestala sa radom zbog poplava i klizišta što bi vremenom moglo da utiče na isporuke uglja i žita.

Zbog nevremena prestao je da radi i naftovod Transmountain pipeline, kroz koji dnevno prođe 300.000 barela nafte.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet