Fokus

Trudo rekonstruisao Vladu i najavio učešće na sledećim izborima

Komentari

Autor: Tanjug

26/10/2021

-

23:37

Trudo rekonstruisao Vladu i najavio učešće na sledećim izborima
Džastin Trudo - Copyright Tanjug/AP/Sean Kilpatrick

veličina teksta

Aa Aa

Kanadski premijer Džastin Trudo danas je izvršio rekonstrukciju svog kabineta, imenovao žene na ključne položaje ministara spoljnih poslova i odbrane i izjavio da namerava da predvodi svoju stranku i na sledećim izborima.

Trudo je imenovao Melani Žoli za ministra spoljnih poslova i Anitu Anan za ministra odbrane, dok je Kristija Frilend zadržala funkciju zamenice premijera i ministra finansija, prenosi AP.

Žene čine polovinu članova vlade Kanade isto kao i kada je Trudoova liberalna vlada prvi put izabrana 2015. godine.

Trudo je pobedio na izborima tri puta uzastopno, ali nije uspeo da osvoji većinu mesta u parlamentu na poslednja dva izbora, pa je njegova Liberalna partija morala da se oslanja bar na još jednu stranku da bi mogla da usvaja zakone i da bi ostala na vlasti u manjinskom parlamentu.

Melani Žoli (42) novi ministar spoljnih poslova iz Montreala, ranije je obavljala funkciju ministra za ekonomski razvoj, a pre je bila i ministar kulturno-istorijskog nasleđa.

Anita Anan (54) novi ministar odbrane je iz Okvila u državi Ontario i druga je u istoriji žena na tom položaju.

On je ranije bila ministar nabavke i predvodila je napore Kanade da nabavi vakcine protiv kovida-19.

Trudo je formirao novo ministarstvo za mentalno zdravlje i bolesti zavisnosti na čijem će čelu biti Kerolin Benet.

Stiven Gilbo, koji je nekada radio za organizaciju Grinpis, imenovan je za ministra životne sredine, što bi moglo da izazove zabrinutost u provinciji Alberta koja je bogata naftom, navodi AP.

Samo 10 ministara iz Tridoovog prethodnog kabineta ostaje na svojim položajima, a nova vlada ima 39 ministara, uključujući i Trudoa.

Komentari (0)

Svet