Planeta

Tri farmaceutske firme iz SAD osuđene zbog prekomerne distribucije lekova protiv bolova

Komentari

Autor: Euronews, AP

24/11/2021

-

21:15

Tri farmaceutske firme iz SAD osuđene zbog prekomerne distribucije lekova protiv bolova
Tri farmaceutske firme iz SAD osuđene zbog prekomerne distribucije lekova protiv bolova - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Tri američka farmaceutska lanca nemarno su distribuirali velike količine lekova protiv bolova u dve zemlje u Ohaju.

Federalna porota donela je ovu odluku u utorak u presudi koja bi mogla da postavi podlogu američkim gradskim i okružnim vladama koje žele da apoteke smatraju odgovornim za njihovu ulogu u epidemiji masovne upotrebe lekova protiv bolova.

Okruzi Lejk i Trumbul okrivili su farmaceutske firme CVS, Valgrins i Valmart što nisu zaustavile stotine smrtnih slučajeva predoziranja lekovima protiv bolova, kao što  je to koštalo ova dva okruga oko milijardu dolara (893 miliona evra), rekao je njihov advokat.

"Zakon zahteva da apoteke revnosno distribuiraju lekove. Ovaj slučaj bi trebao da nas probudi, da više ovakve greške ne smeju da se dopuste",rekao je Mark Lanijer, advokat ova dva okruga i dodao da bi ova presuda trebala da se pročuje u svim farmacijama u Americi.

Advokati ova tri apotekarska lanca tvrde da su praktikovali zaustavljanje distribucije pilula uvek kada su njihovi farmaceuti bili zabrinuti zbog povećane kupovine lekova kao i da su obaveštavali vlasti o sumnjivim nalozima lekara.

Dodali su još da su doktori ti koji su kontrolisali koliko lekova su prepisivali pacijentima.

Ovo je prvi put da su apotekarske kompanije osuđene zbog prevelike prodaje lekova, čijom zloupotrebom je tokom proteklih 20 godina preminulo najmanje pola miliona Amerikanaca.

Sledeće godine biće odlučeno koliku će odštetu osuđene farmacije morati da isplate.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet