Planeta

Pokrenuta istraga protiv Bolsonara zbog širenja panike na društvenim mrežama

Komentari

Autor: Tanjug

04/12/2021

-

09:25

Pokrenuta istraga protiv Bolsonara zbog širenja panike na društvenim mrežama
Pokrenuta istraga protiv Bolsonara zbog širenja panike na društvenim mrežama - Copyright Tanjug AP/Nelson Antoine

veličina teksta

Aa Aa

Sudija brazilskog Vrhovnog suda Aleksandar de Moraeš naložio je da se pokrene istraga protiv predsednika Žaira Bolsonara, zbog toga što je tokom "živog" emitovanja na više platformi u oktobru rekao da vakcine protiv kovid 19 mogu povećati šanse za dobijanje AIDS-a.

Bolsonaro, koji je odbio da primi vakcinu, privremeno je suspendovan sa Fejsbuka i Jutjuba nakon svojih komentara, preneo je Rojters.

Odluka sudije Aleksandra de Moraeša usledila je kao odgovor na zahtev istražnog komiteta Senata, poznatog kao CPI, koji je u oktobru utvrdio da je Bolsonaro počinio devet krivičnih dela u vezi sa rukovanjem pandemijom koronavirusa, uključujući zločine protiv čovečnosti.

CPI je već predao svoj izveštaj na otprilike 1.300 stranica kancelariji glavnog tužioca Brazila (PGR) u oktobru, iako malo ko očekuje bilo kakvu značajnu akciju s obzirom na to da je trenutnog glavnog tužioca u zemlji imenovao Bolsonaro.

U praksi, Moraešova odluka implicira da će on pomno nadgledati istragu o PGR-u, pošto Vrhovni sud ne sprovodi sopstvene istrage.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet