Planeta

Pronašli način da izbegnu sankcije: Šri Lanka će čajem otplaćivati Iranu 252 miliona dolara duga za naftu

Komentari

Autor: Tanjug

22/12/2021

-

15:03

Pronašli način da izbegnu sankcije: Šri Lanka će čajem otplaćivati Iranu 252 miliona dolara duga za naftu
Pronašli način da izbegnu sankcije: Šri Lanka će čajem otplaćivati Iranu 252 miliona dolara duga za naftu - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Šri Lanka planira da mesečnim otplatama u čaju izmiri dug za naftu uvezenu iz Irana, izjavio je danas ministar poljoprivrede vlade Šri Lanke Rameš Patirana.

On je potvrdio da njegova vlada namerava da svakog meseca šalje Iranu čaj u vrednosti od 5 miliona dolara kako bi otplatila ukupan dug za iransku naftu koji iznosi 251 milion dolara, preneo je BBC.

Šri Lanka prolazi kroz ozbiljnu dužničku i finansijsku krizu koju je pogoršao gubitak prihoda od turizma tokom pandemije koronavirusa.

Član državnog odbora za čaj rekao je da je to prvi put da će čaj biti korišćen za izmirenje spoljnog duga, a ministar Patirana je predočio da se takvim načinom plaćanja ne krše ni sankcije Ujedinjenih nacija, ni SAD, jer se čaj vodi kao hrana, može biti deo humanitarne pomoći i u transakciju neće biti uključena ni jedna iranska banka koja je dospela na crnu listu SAD.

"Nadamo se da ćemo slanjem čaja u vrednosti od pet miliona dolara svakog meseca otplatiti dug Iranu za kupovinu nafte koji se ne otplaćuje već četiri godine", rekao je u intervjuu za Rojters Patirana.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet