Planeta

Kina vratila javno sramoćenje u borbi protiv korone: Policija paradira sa muškarcima koji su prekršili mere

Komentari

Autor: BBC

29/12/2021

-

22:04

Kina vratila javno sramoćenje u borbi protiv korone: Policija paradira sa muškarcima koji su prekršili mere
Kina vratila javno sramoćenje u borbi protiv korone: Policija paradira sa muškarcima koji su prekršili mere - Copyright Tanjug AP/Vincent Yu

veličina teksta

Aa Aa

Policija na jugu Kine paradirala je sa muškarcima koji su optuženi za krijumčarenje ljudi preko kineskih granica, koje su uglavnom zatvorene zbog kovida 19, preneo je BBC pisanje državnih medija.

Oni su paradirali ulicama grada Đingsi u provinciji Guangsi u zaštitnim odelima sa plakatima na kojima su bile njihove fotografije i imena.

Na slikama i video snimcima incidenta, koji se dogodio 28. decembra, vide se četiri muškarca u zaštitnim odelima i štitnicima za lice kako ih policija šeta gradskim ulicama.

Državni mediji opisali su trenutnu situaciju sa koronavirusom u pograničnom području kao "tešku i složenu".

Strategija nultog kovida

Kina se uzda u svoju strogu strategiju nultog kovida, koristeći masovno testiranje i zatvaranja kako bi se zaustavilo širenje epidemije, a ima i snažan program vakcinacije. Oko 86 odsto populacije je u potpunosti vakcinisano.

Zemlja u kojoj je kovid-19 prvi put otkriven krajem 2019. godine, zabeležila je ukupno 4.849 smrtnih slučajeva sa 203 nova slučaja, koja su prijavljena u utorak.

Na snimcima događaja koji kruže društvenim mrežama vidi se da svakog osumnjičenog drže dvojica policajaca - koji nose maske, štitnike za lice i zaštitna odela. Oko njih je krug policajaca u opremi za razbijanje nereda, dok neki drže i oružje.

Javno sramoćenje retka pojava, ali se pojavljuje u pandemiji

Javno sramoćenje naišlo je na različite reakcije na društvenoj mreži Veibo. Neki su rekli da ih je podsetilo na ona od pre sto godina, dok su drugi saosećali s naporima da se kontroliše virus na granici.

"Ono što je strašnije od paradiranja ulicom su brojni komentari koji podržavaju ovaj pristup", napisao je jedan korisnik.

Državni Beiđing News navodi da "mera ozbiljno krši duh vladavine prava i da se ne sme dopustiti njeno ponavljanje".

Gradska kancelarija za javnu sigurnost grada Đingsi i lokalna uprava branili su javno sramoćenje, tvrdeći da se radilo o "aktivnosti disciplinskog upozorenja na licu mesta" te da nije bilo "neprikladnosti", javljaju lokalni mediji.

Kineske vlasti su 2007. zabranile paradiranje sa zatvorenicima koji su osuđeni na smrtnu kaznu.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet