Novosti

Turisti "zarobljeni" na Zanzibaru uspeli da se vrate u Srbiju

Komentari

Autor: Tanjug

29/12/2021

-

09:06

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Srpski turisti koji su zbog otkazanih letova ostali "zarobljeni" na Zanzibaru, uspeli su da se vrate u Srbiju, izjavila je danas ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

"Mi smo u kontaktu sa našom ambasadorm u Najrobiju zato što je ona zadužena i za Zanzibar. Svi su uspeli da se vrate, tu je bio problem sa otkazivanjem letova avio-kompanije Flaj Dubai", rekla je Matić gostujući na televiziji Prva.

Navela je da je reč o turistima koji su u sopstvenoj režiji otišli na put i dodala da svi oni koji su preko turističkih agencija otputovali tamo, nisu imali problem zamene karata. Inače, Aleksandar Seničić, direktor Jute ranije je za Euronews Srbija rekao da se radi o malom broju turista koji je bio zarobljen na egzotičnom ostrvu.

"Radi se samo o malom broju putnika koji su trebali da lete preko Flaj Dubaija. Ostali avio-prevoznici kao što su Katar ervejz i Turkiš erlajns lete preko svojih gradova uredno, a najveći broj putnika je išao preko te dve kompanije", rekao je on i dodao da je deo zarobljenih putnika zapravo išao u individualnom aranžmanu zbog čega Nacionalna asocijacija turističkih agencija (YUTA) nema uvid u podatke o njima.

Kako je istakao na Zanzibaru trenutno nema puno naših turista jer centralna sezona letovanja na ovom egzotičnom ostrvu kreće tek od Nove godine, te se prema procenama tamo trenutno nalazi do 180 naših turista, od kojih je većina došla letovima kompanija Katar ervejz i Turkiš erlajns.

Otkazano više od dve hiljade letova u svetu

Prema jučerašnjim podacima portala Flightaware.com otkazano skoro 2.000 letova, a odloženo ili pomereno gotovo 3.000.

"Otežani zimski vremenski uslovi u nekim delovima SAD i širenje omikron soja kovida 19 utiču na red letenja kompanije Delta tokom praznika", navedeno je ranije u saopštenju tog američkog avio-prevoznika uz uveravanja da se čini sve kako bi se preusmerile i zamenile letelice i posade i kako bi putnici ipak stigli na svoje destinacije.

U Japanu je otkazano više od 100 letova na domaćim linijama zbog velike snežne oluje u severnim i zapadnim delovima te zemlje, a prema podacima koje su objavile kompanije ANA holdings i Japan Airlines, ukupno 7.560 putnika je zbog toga bilo primorano da menja svoje planove.

Komentari (0)

Putovanja