Novosti

Šta je sa srpskim turistima koji su ostali zarobljeni na Zanzibaru?

Komentari

Autor: Tara Tomović

28/12/2021

-

11:58

Šta je sa srpskim turistima koji su ostali zarobljeni na Zanzibaru?
Šta je sa srpskim turistima koji su ostali zarobljeni na Zanzibaru? - Copyright unsplash; AP Photo/Christophe Ena

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što su avio-kompanije širom sveta otkazale na hiljade letova zbog širenja omikron varijante koronavirusa i to baš tokom božićnog vikenda, mnogi su se našli u problemu. Zbog otkazanih letova avio-kompanije Flaj Dubai i grupa srpskih turista nije mogla da se vrati sa Zanzibara.

Avio-kompanija Flaj Dubai koja je trebalo da preveze grupu naših turista do Dubaija, odakle bi presedali na let za Beograd otkazala je sve letove do 31. decembra zbog nedostatka osoblja koje je zaraženo koronavirusom.

Aleksandar Seničić, direktor Jute za Euronews Srbija kaže da se radi o malom broju turista koji je ostao zarobljen na egzotičnom ostrvu.

"Radi se samo o malom broju putnika koji su trebali da lete preko Flaj Dubaija. Ostali avio-prevoznici kao što su Katar ervejz i Turkiš erlajns lete preko svojih gradova uredno, a najveći broj putnika je išao preko te dve kompanije", kaže on.

Seničić ističe da je deo zarobljenih putnika zapravo išao u individualnom aranžmanu zbog čega Nacionalna asocijacija turističkih agencija (YUTA) nema uvid u podatke o njima.

"Tu je najveći problem što oni sada moraju sami da obezbede povratak nazad, što znači da plate nove karte, a onda tek po povratku kući čekaju da im Flaj Dubai vrati novac. Osim što je to trošak, uzmimo u obzir i da je malo verovatno da će naći karte za isti dan kad im je otkazan let, pa samim tim imaju i novi izdatak koji se tiče obezbeđivanja smeštaja"

Seničić kaže da postoji nekoliko turista kojima je otkazan let, a koji su putovali preko agencije.

"Mnogo je lakše jer će agencija da rešava sve umesto njih. Agencija sarađuje i s drugim avio-kompanijama, pa će pokušati da reši problem u tom okviru dogovora sa avio-kompanijama sa kojima rade i sa kojima lete, ali i što se tiče povraćaja novca od Flaj Dubaija", nastavlja on.

Seničić ističe da na Zanzibaru trenutno nema puno naših turista jer centralna sezona letovanja na ovom egzotičnom ostrvu kreće tek od Nove godine, te se prema procenama tamo trenutno nalazi do 180 naših turista, od kojih je većina došla letovima kompanija Katar ervejz i Turkiš erlajns.

Otkazano preko dve hiljade letova u svetu

Prema podacima portala Flightaware.com juče je samo otkazano skoro 2.000 letova, a odloženo ili pomereno gotovo 3.000.

Zbog širenja omikron soja korona virusa u SAD od Badnjeg dana se otkazuju letovi najvećih avio-prevoznika kompanija Junajted, Delta i Džet Blu. Na Badnji dan je otkazano više od 700 letova, još 997 na sam dan Božića, a procenjuje se da je u svetu otkazano ukupno preko osam hiljada letova.

"Otežani zimski vremenski uslovi u nekim delovima SAD i širenje omikron soja kovida 19 utiču na red letenja kompanije Delta tokom praznika", navedeno je ranije u saopštenju tog američkog avio-prevoznika uz uveravanja da se čini sve kako bi se preusmerile i zamenile letelice i posade i kako bi putnici ipak stigli na svoje destinacije.

Pixabay

 

Poremećaji u redu letenja izazvani širenjem omikron soja nastavljaju se i posle božicnog vikenda u svim delovima sveta.

U Japanu je otkazano više od 100 letova na domaćim linijama zbog velike snežne oluje u severnim i zapadnim delovima te zemlje, a prema podacima koje su objavile kompanije ANA holdings i Japan Airlines, ukupno 7.560 putnika je zbog toga bilo primorano da menja svoje planove.

U Kini se otkazuju letovi najvećih avio-prevoznika poput Čajna isterna (368) i Er Čajne (141), a najteže pogođeni aerodromi su u Pekingu i Šangaju, sa ukupno preko 300 otkazanih letova, preneo je ranije BBC.

 

Komentari (0)

Putovanja