Društvo

"Moraće sami da se snađu": Seničić o putnicima zarobljenim u Zanzibaru i kazni koju je platila srpska porodica u Italiji

Komentari

Autor: Fonet, K1

27/12/2021

-

11:22

"Moraće sami da se snađu": Seničić o putnicima zarobljenim u Zanzibaru i kazni koju je platila srpska porodica u Italiji
Testiranje na korona virus - Copyright Tanjug/AP/Damian Dovarganes

veličina teksta

Aa Aa

Nekoliko stotina srpskih turista zarobljeno je na Zanzibaru, izjavio je danas direktor YUTA Aleksandar Seničić i objasnio da je razlog u tome što veliki broj avio-kompanija otkazuje hiljade letova dnevno zbog omikron soja korona virusa koji se širi, što se desilo i našim turistima.

Razlog zbog kojeg avio-kompanije otkazuju letove je to što zbog obolevanja od korone nemaju dovoljno pilota i osoblja.

Naši turisti koji su na Zanzibar stigli avio-kompanijom Fly Dubai koja je otkazala veliki broj letova sada imaju veliki problem, jer je to niskobudžetna, low cost kompanija, a one posluju po drugačijim pravilima, rekao je Seničić.

"Velike avio-kompanije imaju obavezu da vam zamene kartu u slučaju neke nepredviđene situacije, ali niskobudžetne kompanije tu obavezu nemaju. To znači da će putnici iz Zanzibara koji su došli ovom avio-kompanijom sami morati da se snađu i kupe novu kartu", rekao je Seničić za TV K1.

Putnicima koji su otputovali preko agencija i doživeli nešto slično savetuje da se obrate agencijama i zatraže refundaciju troškova, a svima koji razmišljaju o putovanju da se dobro informišu koje su mere na snazi u zemlji koju planiraju da posete.

Tanjug/Tanja Valič

 

Upozorio je da se građani Srbije, ali i Rumunije i Italije suočavaju sa teškoćama prilikom čitanja QR koda na digitalnim zelenim sertifikatima, jer čitač koda nije centralizovan u okviru EU, dok se u Egipat i Tursku za sada može putovati po istim pravilima kao letos.

Srpska porodica platila kaznu u Italiji - 5.000 evra

Podsetio je da naši građani kroz Italiju mogu samo da tranzitiraju, i to najviše tri dana, inače prete visoke kazne i zabrana ulaska u EU na godinu ili dve. 

"Tačnije, kroz Italiju možemo samo da tranzitiramo u periodu od najviše tri dana i to ako putujemo kolima. Ako ne poštujete tu meru suočićete se sa velikim novčanim kaznama i zabranom ulaska u EU u periodu od godinu ili dve. Imali smo nedavno slučaj naše porodice koja je u Italiju ušla preko Slovenije i boravila tamo duže nego je propisano i kada ih je zaustavila policija morali su da plate kaznu u iznosu od 5.000 evra i dobili su zabranu ulaska u EU u trajanju od dve godine", naglasio je direktor Jute.

Naše građane savetuje da se na zimovanje upute na naše planine ili u zemlje u okruženju, jer se uslovi za boravak nisu promenili u Bugarskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

"U poznatim zimskim centrima (Švajcarska, Austrija, Nemačka, Francuska) postoji mogućnost da ćete morati da se na dva ili tri dana antigenski testirate o svom trošku kako biste mogli da skijate", bez obzira na to što imate sertifikat o vakcinaciji.

Ukoliko planirate putovanje izvan zemlje, morate uz sebe imati dovoljno novca za nepredviđene situacije, savetuje Aleksandar Seničić.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija