Novosti

Srpski turisti zarobljeni u Zanzibaru: Avio kompanija otkazala sve letove, putnici traže način da se vrate u Srbiju

Komentari

Autor: RTS

26/12/2021

-

11:15

Srpski turisti zarobljeni u Zanzibaru: Avio kompanija otkazala sve letove, putnici traže način da se vrate u Srbiju
Srpski turisti zarobljeni u Zanzibaru: Avio kompanija otkazala sve letove, putnici traže način da se vrate u Srbiju - Copyright Tanjug/Tanja Drobnjak

veličina teksta

Aa Aa

Avio-kompanije širom sveta otkazale su više od 4.500 letova tokom božićnog vikenda zbog manjka osoblja koje je zaraženo koronavirusom, javljaju agencije. Zbog otkazanih letova za Dubai, grupa turista iz Srbije ne može da se vrati iz Zanzibara.

Situacija sa omikron sojem koronavirusa je poremetila red letenja širom sveta, a zbog otkazivanja letova iz Zanzibara u Beograd ne mogu da se vrate ni neki naši građani.

Avio-agent Igor Vranješević objasnio je za RTS da su ljudi ostali u Zanzibaru zbog toga što je avio-kompanija "Flaj Dubai" otkazala sve letove do 31. decembra, uključujući i let od Zanzibara do Dubaija.

"S obzirom na to da se radi o niskobudžetnoj kompaniji, tu nije moguće prebacivanje na druge letove, a drugi letovi lete. Sad imamo situaciju da putnici moraju da se obrate na mestu gde su kupili svoje avionske karte da vide šta će dalje - da li će kupovati nove avionske karte u drugim kompanijama ili će na neki način 'Flaj Dubai' obaviti kompenzacije", naveo je Vranješević.

Dodatni problem predstavlja i to što su među zaraženima i pojedini piloti i kabinsko osoblje.

"Situacija nije toliko dramatična koliko se u ovom trenutku predstavlja. Jeste problem za kabinsko osoblje, za stjuardese, pilote, veliki je problem korona, ali ozbiljne avio-kompanije prave rezerve", naveo je Vranješević i dodao da u svakom trenutku mogu da reaguju u slučaju otkazivanja letova.

Vranješević je istakao da je ključna stvar za svakoga ko putuje da se posavetuje sa nekim ko se razume u pravila i ko može da ih protumači, pošto postoji veliki broj mesta i sajtova na kojima informacije mogu da se prikupe.

"Švajcarska ne dozvoljava ulazak vakcinisanima sa 'sputnjikom' i 'Sinofarmom', ali ako je putnik preležao koronu, on može da uđe u Švajcarsku, bez obzira što je vakcinisan tim vakcinama", kazao je Vranješević.

Omikron prizemljio hiljade aviona, najveći problem - obolelo osoblje

Avio-kompanije širom sveta su nastavile da otkazuju stotine letova zbog problema sa osobljem obolelim od kovida-19, što remeti putovanja planirana za božićne praznike, koja su među najmasovnijim u godini.

FlajtAver, veb sajt za praćenje letova, navodi da je u subotu otkazano skoro 1.000 letova iz i u SAD, a dan ranije 690, prenosi AP. Danas je otkazano više od 250 letova, ali se na sajtu FlajtAver ne navodi razlog.

Kompanije Delta, Junajted i Džet Blu saopštile su u petak da širenje omikron soja korona virusa izaziva probleme sa osobljem što posledično dovodi do otkazivanja letova.

Tanjug/AP/Charles Krupa

 

"Ovo je bilo neočekivano", rekla je portparolka kompanije Junajted Medi King o širenju omikron soja među osoobljem.

Prema sajtu FlajtAver, tri avio-kompanije su otkazale više od 10 odsto svojih letova planiranih za subotu, a kompanija Ameriken erlajns otkazala je više od 90 subotnjih letova što je oko 3 odsto od ukupnog planiranog broja.

Portparol kompanije Ameriken erlajns, Derek Vols, potvrdio je da su otkazivanja letova rezultat oboljevanja osoblja i "odlaska na bolovanje zbog infekcija korona virusom".

Evropske i australijske avio-kompanije su takođe bile primorane da otkazuju svoje letove tokom praznične sezone zbog istih problema. 

Komentari (0)

Putovanja