Planeta

Putovao Indijom i vakcinisao se gde god može: Penzionisani poštar primio vakcinu protiv kovida najmanje osam puta

Komentari

Autor: BBC

07/01/2022

-

19:20

Putovao Indijom i vakcinisao se gde god može: Penzionisani poštar primio vakcinu protiv kovida najmanje osam puta
Tanjug/AP/Bikas Das - Copyright Tanjug/AP/Bikas Das

veličina teksta

Aa Aa

Muškarac u indijskoj državi Bihar primio je vakcinu protiv kovida 19 najmanje osam puta prošle godine, rekao je tamošnji zdravstveni zvaničnik. Međutim, 65-godišnji Brahmdeo Mandal, o kojem je reč, tvrdi da je primio čak 11 doza.

Penzionisani poštar kaže da su mu vakcine pomogle da se oslobodi bolova i da ostane zdrav. Tvrdi da zbog toga nije pretrpeo nikakve štetne posledice, prenosi BBC.

Mondala je na kraju, međutim, bio sprečen da primi, kako tvrdi, dvanaestu dozu vakcine na punktu za vakcinaciju prošle nedelje. Istraga je u toku kako bi se otkrilo kako je Mandal, koji živi sa porodicom u okrugu Madhepura, uspeo da dobije toliko puta vakcinu.

"Već smo pronašli dokaze da je primio osam doza na četiri različita mesta", rekao je Amarendra Pratap Šahi, hirurg iz indijske države Madhepure.

Od kada je vakcinacija počela 16. januara prošle godine, Indija je uglavnom koristila dve lokalno proizvedene vakcine, Kovišild i Kovaksin.

Dve doze u pola sata

Vakcinacija je dobrovoljna, više od 90.000 centara je otvoreno širom zemlje. To uključuje kampove za vakcinaciju koji nude ulazak bez prethodne registracije na internetu. Za registraciju korisnik mora da priloži dokaz o identitetu – biometrijsku karticu, glasačku kartu ili vozačku dozvolu.

Podaci se zatim šalju na indijski portal za vakcinaciju "CoVin".

Rane istrage su otkrile da je Mandal uspeo da primi "dve doze u razmaku od pola sata" istog dana i da je svaki od tih uboda "registrovan na portalu".

"Zbunjeni smo kako je to moglo da se desi. Čini se da je to neka vrsta kvara na portalu. Takođe, pokušavamo da otkrijemo da li je bilo nemara ljudi koji vode centre za vakcinaciju", rekao je Šahi. 

Stručnjak za javno zdravlje Čandrakant Laharija rekao je za BBC da je "jedini način" da se to desi da podaci o vakcinaciji budu postavljeni na portal sa velikim zakašnjenjem.

"Moji bolovi su nestali"

Mandal je za BBC rekao da je putovao u kampove za vakcinaciju širom Madhepure, pa čak i u najmanje dva susedna okruga, jedan udaljen više od 100 kilometara, kako bi primio vakcinu. Za registraciju na njihovoj veb stranici koristio je razne lične karte.

"Posle vakcine, bolovi u mom telu su nestali. Ranije sam imao bolove u kolenima i hodao sam sa štapom. Ne više. Osećam se dobro", rekao je Mandal.

Groznica, glavobolja, umor i bol, uglavnom blagi do umereni, najčešće su prijavljeni neželjeni efekti nakon vakcine protiv kovida 19. Teške alergijske reakcije su manje uobičajene.

"Ove reakcije ćete obično dobiti nakon prve i druge doze. Više doza ovih vakcina trebalo bi da bude prilično bezopasno jer su antitela već formirana, a vakcine su sastavljene od bezopasnih komponenti", kaže Laharija.

Komentari (0)

Svet